Wykonanie
Witam kochani. Ostatnio testowałam bardzo dobrą
pastę z makreli i
marchewki. Przesmarowałam nią wraz z pastą
serową placek ze
szpinaku i zwinęłam jak roladę. Jeśli rolowanie sprawia Wam trudności, nie martwcie się tym nic a nic. Wystarczy prostokątny omlet przekroić na 3 mniejsze i przełożyć nadzieniem jak sandwich, PYCHA!
Składniki na ciasto
szpinakoweprzygotowanie
szpinaku przed użyciem do ciasta;około 400 g
szpinaku świeżego lub mrożonego1 spory ząbek
czosnkułyżka
masłaszczypta
pieprzu ziołowegołyżeczka
miodusól,
pieprz do smakuNa
maśle kilka chwil podsmażam rozdrobniony
czosnek i zaraz dodaję
szpinak i
przyprawy. Krótko podsmażam. Gdy liście trochę zmiękną zestawiam z grzania i blenduję na gładką masę. Studzę.Przygotowanie rolady na filmie KLIKCiasto:przestudzony
szpinak3
jaja2 łyżki z brzuszkiem
mąki ziemniaczanejszczypta
soliPrzygotowuję dużą formę (typowa blacha z piekarnika. Wykładam papierem do pieczenia. Papier do pieczenia radziłabym przesmarować cienko tłuszczem, żeby ciasto po upieczeniu łatwiej od niego odeszło.Ubijam
białkę na sztywno ze szczyptą
soli. Można dodać ciut
cukru, żeby utrwalić pianę. Do
szpinaku dodaję
żółtka,
mąkę ziemniaczaną i dokładnie mieszam. Dodaję pianę i ostrożnie mieszam, tylko do połączenia, jak najszybciej, żeby puszysta masa nie usiadła. Wylewam masę do formy i wstawiam do nagrzanego piekarnika na około 15-20 minut w temperaturze 170 stopni C. Zaraz jak tylko trochę przestygnie zdejmuję papier. Jesli roluję póżniej zwijam placek w ten sam papier, żeby utrwalić kształt rolady.Pasty z
sera i
makreli robię podczas gdy piecze się ciasto lub wcześniej, żeby były gotowe, bo zwijam roladę zaraz po upieczeniu jak tylko ostygnie, żeby nie zdążyła przeschnąć.Pasta z
sera200-250 g
sera typu
feta lub na przykład
mascarpone1-2 łyżki
jogurtu naturalnego, jeśli
ser bardzo gęstyłyżeczka
mioduszczypta ulubionych
ziół,
soli,
pieprzu do smaku (
sól opcjonalnie w przypadku mocno solonego
sera typu
sałatkowego!)Przygotowanie; Miksuję wszystkie składniki
Pasta z makreli i
marchewkinieduża
makrela obrana z ości i skóry2 nieduże ugotowane
marchewki do pasty i 2-3 chude
marchewki, które odkładam do roladymała pokrojona
cebulka przesmażona w niewielkiej ilości tłuszczułyżeczka
mioduszczypta ulubionych
ziół,
sól,
pieprz do smakuPrzygotowanie:
Marchewki gotuję do miękkości (ok.5 minut zimą, latem krócej), (uważam, żeby zachowały ładny kształt, zwłaszcza te do rolady). Miksuję wszystkie składniki.Placek
szpinakowy smaruję najpierw warstwą pasty serowej, bo ta wyszla mi gęściejsza a na nią
daję warstwę
pasty z makreli, która jest bardziej puszysta. Chciałam uzyskać kolorowy środek z ugotowanej
marchewki, ale przy zwijaniu przesunęła się na bok.Życzę smacznego!Pozdrawiam Weronika