Kolejna odsłona wytrawnej babeczki, tym razem w chlebie ze szpinakiem, oscypkiem i jajkiem. Zdecydowanie mniej kaloryczna i zdrowsza wersja niż poprzednio :))) W mojej skromnej ocenie ten sposób wykonania koszyczka smakuje mi dużo bardziej, niż z boczkiem.Składniki:1 op. świeżego szpinaku1 cebula3 ząbki czosnku4 łyżki serka mascarpone2 łyżki masła3 małe oscypki6 jajekchleb tostowysól i pieprz1. Z chleba tostowego odkrawamy skórki i wałkujemy środki na cieniutkie placki. Każdy placek przekrawamy na pół. Z chleba wycinamy również kółka. Takie, aby pasowały na dno formy.2. Na patelni rozpuszczamy masło i wrzucamy umyty szpinak. Cebulę i czosnek kroimy w drobną kostkę. Gdy szpinak się poddusi, przekładamy go do miski i na tej samej patelni podsmażamy cebulę z czosnkiem (ok 3 minut). Gdy lekko się zeszklą, wrzucamy szpinak, dodajemy mascarpone i doprawiamy solą i pieprzem.3. Formę na muffinki wykładamy chlebem: 1 krążek na dno i 3 paski rozwałkowanego chleba na boki. Każdą babeczkę smarujemy masłem i na każdą z nich wykładamy po 2 - 3 łyżki szpinaku oraz parę kawałków pokrojonego w kostkę oscypka.4. Na wierzch każdej babeczki wybijamy jajko (pamiętajcie o wybiciu jajka do osobnej miski, żeby sprawdzić, czy jest świeże!). Doprawiamy solą i pieprzem. Pieczemy ok 15 minut w 180*C. Podajemy z sałatką z surimi lub z ulubionym sosem. Najlepiej smakuje na ciepło.Smacznego :)