Wykonanie
Piękne pyszności!Kochani przepyszne i cudowne kulebiaki z
kaczki,
prawdziwków i
kapusty kiszonej, z dużą ilością świeżej i grubo siekanej
pietruszki! Smakują obłędnie! Piękny, przed świąteczny czas! Pięknie przystrojone stoły, mieniące się złotem, srebrem i bielą! To lubię!To danie jest idealne na stół świąteczny, nie tylko obłędnie się prezentuje ale smakuje wybornie!
Mięso z kaczki nadaje wytrawnego smaku i niepowtarzalnego klimatu tej potrawie. Doprawiłam je
suszonymi prawdziwkami, odrobiną
rozmarynu, świeżo zmielonego
pieprzu i chrupiącej
kiszonej kapusty. Wszystko zapiekłam w maślanym kruchym cieście z dodatkiem
soli.Palce lizać, sprawdźcie sami!
Post ten bierze udział w konkursie organizowanym na durszlak.pl pt. Mój piękny stół, sponsorowany przez www.mojpieknystol.pl .
SKŁADNIKI: na ciasto pół- kruche:- 150 g
masła- 240
mąki pszennej- 1/4 łyżeczki
proszku do pieczenia- 1
jajo-
sól 1/2 łyżeczki- 1/4 łyżeczki
kurkumy- łyżka lodowatej
wodySzybko zagniatamy ciasto, na gładkie i miękkie. Ciasto wkładamy do woreczka foliowego i schładzamy przez 30 minut w lodówce.FARSZ DO KULEBIAKÓW:- 400 g ugotowanego
mięsa z
młodej kaczki- 2
jajka- 150 g
młodej kapusty kiszonej- 150 g
suszonych prawdziwków- pęczek
natki pietruszki-
gałka muszkatołowa-
sól- świeżo zmielony
pieprz- 3 łyżki soku z
kapusty kiszonej-
rozmarynMięso wraz z
jajkami zmiksuj w blenderze na gładką masę. Dodaj posiekaną
kapustę,
natkę i resztę składników. Dokładnie wymieszaj masę.
Ciastem wylep dno i brzegi foremki, włóż masę do środka, wierzch udekoruj
ciastem. Możesz przygotować piękne warkocze z ciasta. Wierzch ciasta posmaruj roztrzepanym
jajkiem. Kulebiaki pieczemy przez 45 minut w temp 175 stopni C.SMACZNEGO!
PRZEPIS ZGŁASZAM DO KONKURSU #MOJPIEKNYSTOL