Wykonanie



Pyszny
biszkoptowy torcik z masą
truskawkową,
bitą śmietaną, karmelem i
czekoladą!Omonomonnn!;-)))Ten torcik jest banalnie prosty w wykonaniu, nie zajmuje wiele czasu, dzięki użyciu mrożonych
truskawek samodzielnie zrywanych z krzaczków na
polu, smakuje rewelacyjnie. Od razu człowiekowi przypomina się lato i słońce, którego ostatnio jak na lekarstwo.Jeśli nie czujecie się zbyt mocni w wypiekach, to ten torcik jest dla Was, łatwizna!Zapraszam!


SKŁADNIKI:NA
BISZKOPT:- 6
jajek- 1 i 1/2 szklanki
mąki tortowej- 2 łyżeczki
proszku do pieczenia- łyżka
mąki ziemniaczanej- 1 szklanki
cukru pudru- szczypta
soliWYKONANIE
BISZKOPTU:-
białka oddziel od
żółtek, ubij na sztywną pianę z odrobina
soli- dodaj
cukier ubij na sztywno- zmniejsz obroty miksera i dodawaj po 1
żółtku-
mąkę +
proszek do pieczenia dodawaj przesiewając przez sitko, delikatnie łączymy masę tak aby nie opadła- masę przełóż do prostokątnej formy do pieczenia (standard) wyłożonej papierem do pieczenia, możesz też użyć dużej tortownicy
Biszkopt pieczemy około 50 minut do suchego patyczka w temp. 160 stopni C.Studzimy całkowicie.

MASA TRUSKAWKOWA:- 900 ml zmiksowanych mrożonych
truskawek- 2
galaretki truskawkowe- 100 ml wrzątku
Galaretki (proszek) rozpuść w 100 ml wrzątku. Dodaj do zmiksowanych
truskawek. Masa zacznie szybko tężeć, jak będzie już lekko stężała wylej na przekrojony
biszkopt i przykryj drugą połową
biszkoptu.

MASA
BITA ŚMIETANA O SMAKU KAJMAKU:- 500 ml
śmietanki 36%- 2 łyżki kajmaku
Śmietankę ubij na najwyższych obrotach, aby się rewelacyjnie ubiła, powinna być schłodzona przez minimum 12 godzin w lodówce. Dodawaj porcjami kajmak.Masę wyłóż na ciasto.Z pozostałego kajmaku za pomocą rękawa cukierniczego wykonaj kleksy lub różyczki, całość posyp startą
czekoladą!Ciasto smakuje najlepiej schłodzone, tak też powinno być przechowywane tj. w lodówce.


Życzę smacznego i udanego przedpołudnia!;-))))