ßßß Cookit - przepis na Łatwy biszkopt

Łatwy biszkopt

nazwa

Wykonanie

Ciasto biszkoptowe ma wiele zastosowań. Jest idealne jako baza do tortów, rolad, małych ciastek, a nawet samo posypane cukrem pudrem zadowoli nie jedno podniebienie. Dla wielu z Was może wydawać się trudne i narażone zakalcem. Jednak ten przepis jest łatwy i szybki w wykonaniu. Zapraszam!
SKŁADNIKI: (średnica 23cm)
- 4 jajka
- 1/2 szklanki krupczatki (lub mąki tortowej)
- 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
- 1 szklanka cukru pudru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
PRZYGOTOWANIE:
Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy po jednym żółtku, ciagle miksując. Cukier puder, mąki i proszek mieszamy i po troszku dodajemy do miszanej masy. Gotową przelewamy na blachę wyłożoną (tylko dno) papierem do pieczenia. Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180*C przez 30-35 minut (nie otwierając w tym czasie drzwiczek) aż się zarumieni. Smacznego!
Rada: Biszkopt jest dość suchy, dlatego przy wykonywaniu tortu należy go nawilżyć herbatą, kawą, sokiem lub przygotowanym ponczem.
Źródło:http://kulinarnaja.blogspot.com/2013/02/atwy-biszkopt.html