Wykonanie
Ciasto
biszkoptowe ma wiele zastosowań. Jest idealne jako baza do
tortów, rolad, małych
ciastek, a nawet samo posypane
cukrem pudrem zadowoli nie jedno podniebienie. Dla wielu z Was może wydawać się trudne i narażone zakalcem. Jednak ten przepis jest łatwy i szybki w wykonaniu. Zapraszam!
SKŁADNIKI: (średnica 23cm)- 4
jajka- 1/2 szklanki krupczatki (lub
mąki tortowej)- 1/2 szklanki
mąki ziemniaczanej- 1 szklanka
cukru pudru- 1 łyżeczka
proszku do pieczeniaPRZYGOTOWANIE:
Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy po jednym
żółtku, ciagle miksując.
Cukier puder,
mąki i proszek mieszamy i po troszku dodajemy do miszanej masy. Gotową przelewamy na blachę wyłożoną (tylko dno) papierem do pieczenia. Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180*C przez 30-35 minut (nie otwierając w tym czasie drzwiczek) aż się zarumieni. Smacznego!Rada:
Biszkopt jest dość suchy, dlatego przy wykonywaniu
tortu należy go nawilżyć
herbatą,
kawą,
sokiem lub przygotowanym ponczem.