Wykonanie
Zobaczcie jaką kolorową
sałatkę przygotowałam. Niby nic bo
ziemniaki,
jabłko,
kukurydza,
szczypiorek i
kabanosy a wygląda bardzo zachęcająco, prawda? Kolorowe sałatki zachęcają nas do zjedzenia najpierw właśnie wyglądam bo przecież zanim spróbujemy to wcześniej jemy oczami.Bardzo lubię sałatki ziemniaczane . Wystarczy ugotować
ziemniaki w wodzie lub na parze, pokroić i dodać do nich cokolwiek a otrzymamy pyszne, pożywne dania.
Ziemniaki wbrew obiegowej opinii wcale nie są bardzo kaloryczne. To przeważnie zbyt duża ich ilość albo tłuste sosy czy okraszenie ciężkimi skwarkami powoduje, że stają się bombą kaloryczną. W
sałatce, w połączeniu z innymi warzywami, są bardzo smaczne i wcale nie ciężkie. Spróbujcie koniecznie!A wracając do niezwykłych kolorów warzyw - znacie fioletowego kalafiora? To jest dziwadło! Smakuje co prawda tak samo jak zwykły, ale kolor ma cudownie niesamowity. Zobaczcie jaką piękną surówkę zrobić z takiego kolorowego
kalafiora .

czas przygotowania: ok. 30 minut + czas chłodzenia i maceracjiskładniki:1-2
kabanosy1/2
jabłka o czerwonej skórce1 kolba
kukurydzy1/2 pęczka grubego
szczypioru z
cebulkami4 łyżki
octu jabłkowego3-4 łyżki
oleju słonecznikowego1 łyżeczka
musztardy dijon, gładkiej1/2 łyżeczki
miodu naturalnegodo smaku -
sól,
pieprz czarny mielony


Ziemniaki zalałam wrzącą
wodą tak żeby były przykryte i gotowałam niecałe 8-10 minut - czas gotowania zależy od wielkości
ziemniaków więc dobrze jest kontrolować stan ugotowania. Osączyłam i kiedy nieco przestygły obrałam ze skórki. Pokroiłam w dużą kostkę.Kiedy wyjęłam
ziemniaki z
wody do garnka z wrzątkiem włożyłam kolbę świeżej
kukurydzy oczyszczonej z liści. Gotowałam ją jakieś 8 minut, wyjęłam i po ostudzeniu okroiłam ziarna
ostrym nożem.
Kabanosy pokroiłam w ukośne plasterki.
Jabłko umyłam, usunęłam gniazdo nasienne a miąższ ze skórką pokroiłam na kawałki.
Szczypior grubo posiekałam.W miseczce wymieszałam
olej,
ocet jabłkowy,
musztardę i
miód. Doprawiłam do smaku
solą i świeżo mielonym
pieprzem.Do miski wsypywałam kolejno pokrojone składniki. Polałam przygotowanym sosem i delikatnie wymieszałam. Odstawiłam
sałatkę, w przykrytej szczelnie misce, do lodówki na przynajmniej godzinę żeby smaki się przegryzły.Podałam jako samodzielne danie na lunch.