ßßß
 
            
         czas przygotowania: ok. 30 minut + czas chłodzenia i maceracjiskładniki:1-2 kabanosy1/2 jabłka o czerwonej skórce1 kolba kukurydzy1/2 pęczka grubego szczypioru z cebulkami4 łyżki octu jabłkowego3-4 łyżki oleju słonecznikowego1 łyżeczka musztardy dijon, gładkiej1/2 łyżeczki miodu naturalnegodo smaku - sól, pieprz czarny mielony
czas przygotowania: ok. 30 minut + czas chłodzenia i maceracjiskładniki:1-2 kabanosy1/2 jabłka o czerwonej skórce1 kolba kukurydzy1/2 pęczka grubego szczypioru z cebulkami4 łyżki octu jabłkowego3-4 łyżki oleju słonecznikowego1 łyżeczka musztardy dijon, gładkiej1/2 łyżeczki miodu naturalnegodo smaku - sól, pieprz czarny mielony

 Ziemniaki zalałam wrzącą wodą tak żeby były przykryte i gotowałam niecałe 8-10 minut - czas gotowania zależy od wielkości ziemniaków więc dobrze jest kontrolować stan ugotowania. Osączyłam i kiedy nieco przestygły obrałam ze skórki. Pokroiłam w dużą kostkę.Kiedy wyjęłam ziemniaki z wody do garnka z wrzątkiem włożyłam kolbę świeżej kukurydzy oczyszczonej z liści. Gotowałam ją jakieś 8 minut, wyjęłam i po ostudzeniu okroiłam ziarna ostrym nożem. Kabanosy pokroiłam w ukośne plasterki. Jabłko umyłam, usunęłam gniazdo nasienne a miąższ ze skórką pokroiłam na kawałki. Szczypior grubo posiekałam.W miseczce wymieszałam olej, ocet jabłkowy, musztardę i miód. Doprawiłam do smaku solą i świeżo mielonym pieprzem.Do miski wsypywałam kolejno pokrojone składniki. Polałam przygotowanym sosem i delikatnie wymieszałam. Odstawiłam sałatkę, w przykrytej szczelnie misce, do lodówki na przynajmniej godzinę żeby smaki się przegryzły.Podałam jako samodzielne danie na lunch.
Ziemniaki zalałam wrzącą wodą tak żeby były przykryte i gotowałam niecałe 8-10 minut - czas gotowania zależy od wielkości ziemniaków więc dobrze jest kontrolować stan ugotowania. Osączyłam i kiedy nieco przestygły obrałam ze skórki. Pokroiłam w dużą kostkę.Kiedy wyjęłam ziemniaki z wody do garnka z wrzątkiem włożyłam kolbę świeżej kukurydzy oczyszczonej z liści. Gotowałam ją jakieś 8 minut, wyjęłam i po ostudzeniu okroiłam ziarna ostrym nożem. Kabanosy pokroiłam w ukośne plasterki. Jabłko umyłam, usunęłam gniazdo nasienne a miąższ ze skórką pokroiłam na kawałki. Szczypior grubo posiekałam.W miseczce wymieszałam olej, ocet jabłkowy, musztardę i miód. Doprawiłam do smaku solą i świeżo mielonym pieprzem.Do miski wsypywałam kolejno pokrojone składniki. Polałam przygotowanym sosem i delikatnie wymieszałam. Odstawiłam sałatkę, w przykrytej szczelnie misce, do lodówki na przynajmniej godzinę żeby smaki się przegryzły.Podałam jako samodzielne danie na lunch.