ßßß Cookit - przepis na Kolesław w sosie winegret

Kolesław w sosie winegret

nazwa

Wykonanie

Dzi­siej­szy prze­pis na surówkę będzie pro­ściutki, ale bar­dzo smaczny. Do kole­sława będziemy potrze­bo­wać zale­d­wie kilku skład­ni­ków.
Kole­sław to surówka na bazie suro­wej, szat­ko­wa­nej kapu­sty. W zależ­no­ści od naszego widzi-mi-się, możemy doda­wać do niej prze­różne skład­niki: a to jabłka (do mary­no­wa­nej kapu­sty, jak w Niem­czech), a to paprykę (sie­kaną “julienne”, jak we Wło­szech). My do kole­sława dodamy mar­chewkę i przy­pra­wimy sosem vina­igrette z mio­dem — na słodko
Składniki na kolesław z marchewką
1/2 główki nie­du­żej kapu­sty (pole­cam pekiń­ską),
1–2 śred­nie mar­chewki,
1 łyżka octu spi­ry­tu­so­wego,
1 łyżka oleju rze­pa­ko­wego,
1 łyżka miodu,
świeżo mie­lony, czarny pieprz i sól lub warzywko do smaku.
Kapu­stę myjemy, odci­skamy porząd­nie i szat­ku­jemy w piórka lub kro­imy w kostkę. Mar­chewki obie­ramy, płu­czemy i ście­ramy na tarce o gru­bych oczkach.
Roz­drob­nione warzywa mie­szamy z octem, ole­jem i mio­dem. Cole­slawa dopra­wiamy do smaku świeżo mie­lo­nym pie­przem, któ­rego nie żału­jemy i solą, którą daw­ku­jemy dość oszczęd­nie. Lepiej, żeby taki słodko — kwa­śny kole­sław wyszedł nie­do­so­lony niż prze­so­lony. Sól ma za zada­nie tylko nie­znacz­nie pod­kre­ślić smak pozo­sta­łych skład­ni­ków, a nie je zdo­mi­no­wać.
Jeśli wydaje nam się, że kole­sław wyszedł zbyt suchy, doda­jemy dru­gie tyle octu, oleju i miodu. Cza­sami się tak zda­rza, gdy kapu­sta jest mocno odsą­czona z wody po płu­ka­niu. I w zasa­dzie to tyle. Cole­slaw gotowy i możemy śmiało się nim delek­to­wać w towa­rzy­stwie wielu, naj­le­piej wytraw­nych mięs. Ma dość łagodny, nie­na­trętny smak i aro­mat. Smacz­nego!
Źródło:http://bombakaloryczna.pl/koleslaw-w-sosie-winegret