Wykonanie
Kotlety mogą być grillowane na grillu klasycznym, ja jednak zrobiłam je zwyczajnie w kuchni na patelni grillowej i efekt wciąż był świetny. Udało mi się też kupić piękne kotlety z kostką i bardzo je polecam, gdyż jak dla mnie są znacznie smaczniejsze. Jest to też świetny pomysł na obiad w tzw. tygodniu, gdzie można przygotować kotlety w marynacie dzień wcześniej, a następnego dnia po pracy tylko wrzucić na patelnię. Sam
schab wychodzi soczysty, o lekko słodkawym smaku z wyczuwalną nutą
chilli i
kminu rzymskiego. Ja podałam go z warzywami gotowanymi na parze i
szpinakiem w
sosie beszamelowym . Polecam!Scroll down for EnglishMarynowany w miodzie
schab z grilla (4 porcje)Składniki:1/4 szklanki
miodu2 łyżki
oleju roślinnego1 łyżka
octu jabłkowego1 łyżeczka zmielonego
kminu rzymskiego1/2 łyżeczki
paryczki chilli w płatkach2 kotlety
schabowe, o grubości około 1,5 cm
sól i zmielony
czarny pieprzPrzygotowanie:Wymieszaj ze sobą składniki marynaty:
miód,
olej,
ocet,
kmin i
chilli. Włóż kotlety do zamykanego pojemnika (ja zazwyczaj używam woreczków), zalej marynatą i odstaw do lodówki na minimum godzinę przed smażeniem (najlepiej na całą noc).Wyjmij kotlety z marynaty, dopraw z każdej strony
solą i
pieprzem, i wyłóż na rozgrzaną patelnię grillową.Smaż ok. 4 minut z jednej strony (powinny same odchodzić od patelni), następnie przewróć je na drugą stronę i smaż kolejne 3 minuty. Ja w celu sprawdzenia stanu usmażenia zawsze używam termometru kuchennego, polecam jego zakup, gdyż znacznie ułatwia pracę w kuchni:). Zdejmij kotlety z patelni i podawaj.Smacznego!

English versionIngredients:1/4 cup honey2 tablespoons vegetable oil1 tablespoon apple cider vinegar1 teaspoon ground cumin1/2 teaspoon
chilli flakes2
pork chops, about 1.5 cm thicksalt and ground black pepperPreparation:Mix honey, oil, vinegar, cumin and
chilli flakes for the marinade. Marinate the
chops in a resealable bag for at least an hour beforehand.Remove
chops from marinade, season with salt and pepper and place on hot grill pan. After 4 minutes the
chops will separate from the grill slightly, then turn and cook on the other
side for another 3 minutes.Enjoy!

Share the post "Marynowany w miodzie
schab z grilla/ Grilled honey
pork chops"



