Modrą kapustę dość rzadko przygotowuję bo Żarłoczek za nią nie przepada. Ale taka wersja czyli duszona z owocami i miodem jest cudownie pyszna i nawet On się skusi.Kapusta czerwona jest mniej soczysta niż jej biała krewniaczka. Jest też twardsza więc rzadko przygotowuje się z niej surówki i raczej poddaje obróbce termicznej. Podczas duszenia mięknie, ale żeby kapusta zachowała swój piękny kolor danie trzeba nieco zakwasić octem lub cytryną. Taka jarzynka doskonale pasuje do pieczonych mięs - będzie się idealnie komponowała np. z pieczonymi udkami z kaczki .czas przygotowania: 30 minutskładniki:1/2 główki średniej kapusty czerwonej1 łyżka oleju albo masła1/2 cebuli czerwonej3/4 szkl. wody1 duże winnejabłko2 garści suszonej żurawinykilka łyżek octujabłkowego1 łyżeczka miodu1 łyżeczka mielonego kminkudo smaku - sól, pieprz czarny mielony1-2 łyżeczki mąki kukurydzianejJak zrobić duszoną modrą kapustę?Kapustę oczyściłam z wierzchnich, uszkodzonych liści. Poszatkowałam, ale niezbyt cienko. Cebulę obrałam, pokroiłam w ćwierć plasterki. Jabłko obrałam i starłam na tarce jarzynowej o dużych oczkach.W rondlu rozgrzałam olej i zeszkliłam cebulę. Dorzuciłam kapustę, jabłko i żurawinę. Wlałam wodę i dusiłam aż kapusta nieco zmiękła. Dodałam ocetjabłkowy i miód, dusiłam dalej do miękkości kapusty. Mąkę kukurydzianą rozprowadziłam w 4 łyżkach zimnej wody i dodałam do garnka, dusiłam jarzynkę jeszcze chwilę. Na koniec doprawiłam kapustękminkiem i solą.Taka kapusta jest świetnym dodatkiem do różnych dań obiadowych, szczególnie pieczonych mięs.