Wykonanie
Prezentuję kolejny pomysł na pyszny posiłek z wykorzystaniem boczniaków.Danie proste, szybkie, pożywne,o zaskakującym smaku.W pierwszej kolejności zajęłam sięprzygotowaniem ciasta.Jedno
jajko roztrzepałam,dodałam pół szklanki
mleka,pół szklanki gazowanej
wodymineralnej, łyżeczkę
soli,łyżeczkę
czarnego pieprzuśrednio utartego moździerzu i tyle
mąkipełnoziarnistej, by powstało gęste ciasto. Odstawiłam je na okołopół godziny, żeby odpoczęło.W międzyczasie obrałam
ziemniaki i pokroiłam je na frytki.Oczyściłam też boczniaki, osuszyłam,
skropiłam sokiem z cytryny i od strony blaszek posypałam
majerankiem.Frytki dokładnie osuszyłam, smażyłam w głębokim tłuszczu w temperaturze160°C przez
siedem minut.Wyjęłam z
oleju i pozwoliłam im ostygnąć przez kilkanaście minut.Po tym czasie ponownie włożyłam do rozgrzanego tłuszczu,smażyłam przez kolejne kilka minut.Boczniaki moczyłam w przygotowanym wcześniej cieście,smażyłam na patelni w dużej ilości gorącego, klarowanego
masła z obu stron.Danie serwowałam z surówką z kiszonej,
czerwonej kapusty.Jest prosta w przygotowaniu, bardzo smaczna i zdrowa.Do
kapusty dodałam pokrojone w kostkę
winne jabłko,jedną
czerwoną cebulę drobno posiekaną,
czarny pieprz,łyżeczkę płynnego
miodu i
oliwę.Wymieszałam, schłodziłam w lodówce przed podaniem.