Wykonanie
Proponuję dwa kształty: jeden klasyczny - okrągły z krzyżykiem i drugi w formie ptaszka. Wiem, że takie malutkie
chlebki da się kupić w sklepach, ale ja wolę upiec sama. Są smaczniejsze. No i nie trzeba chodzić za nimi w sobotę, przed święceniem po sklepach. Chlebek-ptaszek ładnie ozdobi koszyczek i może być dekoracją przez całą Wielkanoc.
Składniki:600 g
mąki8 łyżek ciepłego
mleka2 łyżki
oliwy2 1 / 2 łyżeczki
cukru1 łyżeczka
soli1 11 1 / 3 szkl ciepłej
wody20 dag
drożdży1
jajko rozkłócone z łyżką
wody (do posmarowania)zioła/sezam/mak/otręby pszenne do posypania6 ziarenek
pieprzu czarnegoCiepłe
mleko, ciepłą
wodę,
cukier,
oliwę i
drożdże wymieszać.
Mąkę przesiać do miski i wymieszać z
solą. Powoli wlewać do niej
drożdże z płynami wyrabiając. W razie czego dosypać jeszcze trochę
mąki. Wyrabiać ciasto ok 10 minut. Ma być gładkie, miękkie i leciutko klejące. Smarujemy miskę tłuszczem i wkładamy do niej wyrobione ciasto. Odstawiamy na 90 minut w ciepłe miejsce do podwojenia objętości. Po tym czasie wyciągamy ciasto na stolnicę i dzielimy na 6-8 części.
Chlebki okrągłe: każdą część lekko rozpłaszczamy w dłoniach, brzegi zawijamy pod spód i formujemy zgrabną kulkę. Obtaczamy ją leciutko w
mące i delikatnie spłaszczamy. Odstawiamy na 25 minut do napuszenia. Po tym czasie nacinamy
chlebki w krzyżyk. Nacięcie smarujemy porządnie
jajkiem i posypujemy tym co wybraliśmy (u mnie
otrębami owsianymi). Pieczemy 18-22 minuty w 210 o C.
Chlebki-ptaszki: każdą część formujemy w wałeczek o długości 25-35 cm. Wiążemy go na supełek, tak by z jednej strony został dłuższy koniec. Krótszy koniec formujemy w dziubek. Dłuższy koniec, ten który przylega do stolnicy, rozpłaszczamy lekko i nacinamy, tak by powstał "ogonek". Uformowane ptaszki zostawiamy na 30 minut do napuszenia. Po tym czasie smarujemy dokładnie
jajkiem całe
chlebki. Nad dziubkiem umieszczamy 2 kulki
pieprzu, jako oczy i lekko je wciskamy. Resztę ptaszka sypiemy
ziołami,
makiem lub jakimiś ziarenkami. Pieczemy w 210 o C przez ok 20-25 minut.Smacznego! Wesołych Świąt!