ßßß
Składniki:600 g mąki8 łyżek ciepłego mleka2 łyżki oliwy2 1 / 2 łyżeczki cukru1 łyżeczka soli1 11 1 / 3 szkl ciepłej wody20 dag drożdży1 jajko rozkłócone z łyżką wody (do posmarowania)zioła/sezam/mak/otręby pszenne do posypania6 ziarenek pieprzu czarnegoCiepłe mleko, ciepłą wodę, cukier, oliwę i drożdże wymieszać. Mąkę przesiać do miski i wymieszać z solą. Powoli wlewać do niej drożdże z płynami wyrabiając. W razie czego dosypać jeszcze trochę mąki. Wyrabiać ciasto ok 10 minut. Ma być gładkie, miękkie i leciutko klejące. Smarujemy miskę tłuszczem i wkładamy do niej wyrobione ciasto. Odstawiamy na 90 minut w ciepłe miejsce do podwojenia objętości. Po tym czasie wyciągamy ciasto na stolnicę i dzielimy na 6-8 części.Chlebki okrągłe: każdą część lekko rozpłaszczamy w dłoniach, brzegi zawijamy pod spód i formujemy zgrabną kulkę. Obtaczamy ją leciutko w mące i delikatnie spłaszczamy. Odstawiamy na 25 minut do napuszenia. Po tym czasie nacinamy chlebki w krzyżyk. Nacięcie smarujemy porządnie jajkiem i posypujemy tym co wybraliśmy (u mnie otrębami owsianymi). Pieczemy 18-22 minuty w 210 o C.
Chlebki-ptaszki: każdą część formujemy w wałeczek o długości 25-35 cm. Wiążemy go na supełek, tak by z jednej strony został dłuższy koniec. Krótszy koniec formujemy w dziubek. Dłuższy koniec, ten który przylega do stolnicy, rozpłaszczamy lekko i nacinamy, tak by powstał "ogonek". Uformowane ptaszki zostawiamy na 30 minut do napuszenia. Po tym czasie smarujemy dokładnie jajkiem całe chlebki. Nad dziubkiem umieszczamy 2 kulki pieprzu, jako oczy i lekko je wciskamy. Resztę ptaszka sypiemy ziołami, makiem lub jakimiś ziarenkami. Pieczemy w 210 o C przez ok 20-25 minut.Smacznego! Wesołych Świąt!