Wykonanie

Dawno nie było
parówek w cieście
drożdżowym.50 dkg
mąki1 paczka suchych
drożdży (7 g) [20 g świeżych]1 łyżeczka
cukru1,5 łyżeczki
soli3 łyżki
oliwy250 ml letniej
wody lub
mlekaparówkijajko do posmarowaniazłoty len SkworcuZ
drożdży , 2-3 łyżek
mleka,
cukru i 2-3 łyżek
mąki zrobić zaczyn, odstawić do wyrośnięcia.Do
mąki dodać wyrośnięty zaczyn.Zagnieść ciasto i odstawić do wyrośnięcia.Rozwałkować dość cienko .Pokroić w paseczki ok 2-3 cm. Owinąć wcześniej obraną
parówkę w spiralkę.Tak przygotowane
parówki dość luźno ułożyć na blaszce i posmarować roztrzepanym
jajkiem, posypać złotym lnem.Piec około 25 min na złoty kolor.
