ßßß Cookit - przepis na Parówki w cieście drożdżowym

Parówki w cieście drożdżowym

nazwa

Wykonanie

Dawno nie było parówek w cieście drożdżowym.
50 dkg mąki
1 paczka suchych drożdży (7 g) [20 g świeżych]
1 łyżeczka cukru
1,5 łyżeczki soli
3 łyżki oliwy
250 ml letniej wody lub mleka
parówki
jajko do posmarowania
złoty len Skworcu
Z drożdży , 2-3 łyżek mleka, cukru i 2-3 łyżek mąki zrobić zaczyn, odstawić do wyrośnięcia.Do mąki dodać wyrośnięty zaczyn.Zagnieść ciasto i odstawić do wyrośnięcia.Rozwałkować dość cienko .Pokroić w paseczki ok 2-3 cm. Owinąć wcześniej obraną parówkę w spiralkę.Tak przygotowane parówki dość luźno ułożyć na blaszce i posmarować roztrzepanym jajkiem, posypać złotym lnem.Piec około 25 min na złoty kolor.
Źródło:http://mojekucharzenie-bozena-1968.blogspot.com/2016/03/parowki-w-ciescie-drozdzowym.html