Wykonanie
Składniki:3 szklanki
mąki żytniej 7202 szklanki
mąki pszennej 720ok. 20 g
drożdżyłyżeczka
cukru2 łyżeczki
soli3 łyżki
oliwy z oliwek1 i 1/2 szklanki
wodygarść ziaren dyni łuskanychWykonanie:Zaczyn:1/2 szklanki
maki pszennej 720 przesiać i dać do miseczki, dodać łyżeczkę
cukru,
drożdże i szklankę
wody letniej. Wymieszać i odstawić na jakieś 15 minut, aż zacznie pracować (trochę podrośnie).Ciasto:Resztę
mąki pszennej i żytniej przesiać do większej miski. Dać
sól i
dynie wymieszać. Dodać do tego zaczyn. Następnie ugniatać i dodawać tyle
wody, aby ciasto nie było za twarde, ale i nie za rzadkie. Dodać
olej i wyrabiać ciasto. Ja wyrabiam ok. 10 minut. Przełożyć do formy, takiej jakiej chcecie. Ja robiłam podłużne. Kształt
chlebka może być dowolny.Nasz chlebek odstawiamy na 1 , 5 godzinki, aby nam ładnie wyrósł.Piekarnik nastawiamy na 220 stopni.Chlebek smarujemy rozmąconym
jajkiem, lub
mlekiem.Wkładamy do piekarnika i zostawiamy na 50 minut. Studzimy.Smacznego :DPODOBNE PRZEPISY :