Wykonanie
Składniki :około 420 g
ciecierzycy z puszki4 łyżki
oleju2 łyżeczki
słodkiej papryki w proszku1 łyżeczka mielonego
kminku1 łyżeczka mielonego
chilli1 łyżeczka
cebuli w proszku1 łyżeczka mielonego
czosnku1 łyżeczka
octu ( użyłam
jabłkowego )1 łyżeczka
soli3 łyżeczki
cukru ( najlepiej trzcinowego )
Ciecierzycą dobrze przepłukać i odsączyć na sicie najlepiej kilka godzin wcześniej.W misce mieszamy wszystkie
przyprawy z
octem i
cukrem. Dodajemy suchą
ciecierzycę. Mieszamy delikatnie ale dokładnie tak aby całość była dobrze oblepiona
przyprawami.
Ciecierzycę przekładamy na blachę wyłożoną pergaminem. Ma być jedna warstwa. Pieczemy w temp. 205°C przez 35-40 minut lub do momentu kiedy będzie złota i chrupiąca.* Moja
ciecierzyca nie cała była chrupiąca w piekarniku mimo to wyciągnęłam ją kiedy większość była już chrupiąca. Podczas stygnięcia te miękkie zaczynały twardnieć. Po całkowitym ostygnięciu całość stała się chrupiąca.Smacznego :)