Wykonanie
Spotkałam się kilkakrotnie na blogach kulinarnych wpisy, których autorzy z lekkim rumieńcem zażenowania tłumaczą się, że zamieszczają przepis na pospolitą
sałatkę jarzynową. Uważam, że niesłusznie, bo ugotować dobry rosół lub poprawnie zrobić
sałatkę jarzynową, niewielu potrafi.
Sałatka jarzynowa należy do dań, które robię na zamówienie rodziny na różne uroczystości i jeszcze nam się nie znudziła. Najważniejsze w niej są grubo krojone warzywa korzeniowe ugotowane al dente. Pozostałe składniki nadające
sałatce charakteru są skrojone bardzo drobno. Dodatek dobrego
majonezu i
musztardy dopełnia smaku.

Składniki:4 duże
marchewki2 duże
pietruszki1 mały
seler lub 1/3 dużego3 średnie
ziemniaki sałatkowe (żółte,
skrobiowe)1 duże kwaśne
jabłko (np. szara reneta, antonówka)3-4 duże
ogórki kiszoneok. 15 cm kawałek
pora (część biała i jasnozielona)
groszek konserwowy (puszka 400 g)1/2 pęczka
koperku lub
natki pietruszkiok. 2 łyżek
musztardy sarepskiejok. 1 szklanka (250 ml)
majonezu (najczęściej używam Hellmanns Babuni albo dodaję do niego w proporcjach 1:1
majonez Dekoracyjny
Winiary)
sól,
pieprz czarny do smakuPrzygotowanie:
Marchewki,
pietruszki,
selera,
ziemniaki gotuję w skórkach. Pilnuję aby wyjąć je z garnka gdy będą al dente, w tym celu używam patyczka do szaszłyków. Jeśli udaje się przebić patyczkiem warzywo na wylot (powinien się wbijać z lekkim
oporem), to znak że warzywo jest ugotowane.Po ugotowaniu i schłodzeniu warzyw, należy je obrać ze skórek.Ugotowane warzywa pokroić w kosteczkę (ok. 1 cm).Dokładając do miski kolejne warstwy pokrojonych składników, każdą z nich lekko
solę i oprószam
pieprzem . To pozwala łatwiej i szybciej doprawić
sałatkę do smaku.Obrane
jabłko i
ogórki kiszone pokroić na drobniejszą kosteczkę niż warzywa korzeniowe (0,5 cm).
Pora pokroić najdrobniej jak się da.
Groszek konserwowy odsączyć na sicie z zalewy i dodać do sałatki.
Koperek pokroić drobno.Zmieszać
musztardę z 1/2
majonezu, następnie wymieszać z
sałatką.
Sałatkę trzeba mieszać dosyć delikatnie, aby nie pognieść składników.
Majonezu dodaję tylko tyle, aby składniki się połączyły.Ewentualnie doprawić jeszcze
solą i
pieprzem.Wstawić
sałatkę do lodówki na kilka godzin, aby smaki się połączyły.Smacznego