ßßß
Składniki:4 duże marchewki2 duże pietruszki1 mały seler lub 1/3 dużego3 średnie ziemniaki sałatkowe (żółte, skrobiowe)1 duże kwaśne jabłko (np. szara reneta, antonówka)3-4 duże ogórki kiszoneok. 15 cm kawałek pora (część biała i jasnozielona)groszek konserwowy (puszka 400 g)1/2 pęczka koperku lub natki pietruszkiok. 2 łyżek musztardy sarepskiejok. 1 szklanka (250 ml) majonezu (najczęściej używam Hellmanns Babuni albo dodaję do niego w proporcjach 1:1 majonez Dekoracyjny Winiary)sól, pieprz czarny do smakuPrzygotowanie:Marchewki, pietruszki, selera, ziemniaki gotuję w skórkach. Pilnuję aby wyjąć je z garnka gdy będą al dente, w tym celu używam patyczka do szaszłyków. Jeśli udaje się przebić patyczkiem warzywo na wylot (powinien się wbijać z lekkim oporem), to znak że warzywo jest ugotowane.Po ugotowaniu i schłodzeniu warzyw, należy je obrać ze skórek.Ugotowane warzywa pokroić w kosteczkę (ok. 1 cm).Dokładając do miski kolejne warstwy pokrojonych składników, każdą z nich lekko solę i oprószam pieprzem . To pozwala łatwiej i szybciej doprawić sałatkę do smaku.Obrane jabłko i ogórki kiszone pokroić na drobniejszą kosteczkę niż warzywa korzeniowe (0,5 cm).Pora pokroić najdrobniej jak się da.Groszek konserwowy odsączyć na sicie z zalewy i dodać do sałatki.Koperek pokroić drobno.Zmieszać musztardę z 1/2 majonezu, następnie wymieszać z sałatką.Sałatkę trzeba mieszać dosyć delikatnie, aby nie pognieść składników.Majonezu dodaję tylko tyle, aby składniki się połączyły.Ewentualnie doprawić jeszcze solą i pieprzem.Wstawić sałatkę do lodówki na kilka godzin, aby smaki się połączyły.Smacznego