ßßß

Składniki:Pęczek młodych buraczków z liśćmi (5 buraczków wielkości śliwki)2 marchewki3 średnie ziemniakimały kawałek selera1 pietruszka2 listki laurowe3 szklanki lekkiego bulionu z kurczakakilka gałązek koperku1-2 łyżki cukru trzcinowegosok z cytrynysól, pieprz ziołowy do smakuPrzygotowanie:Ziemniaki, marchewki, pietruszkę i selera pokroić w drobna kostkę. Przełożyć do garnka, zalać taką ilością wody, aby zakryła warzywa.Dodać liście laurowe i ok. 1 płaską łyżeczkę soli .Gotować do czasu, aż warzywa zaczną mięknąć, następnie dodać drobno pokrojone buraczki i łodyżki liści. Buraczków nie trzeba obierać ze skórki, wystarczy dokładnie umyć pod bieżącą wodą.Gdy warzywa będą miękkie, dodać bulion i jeszcze krótko gotować zupę.Doprawić zupę do smaku cukrem, solą, pieprzem i sokiem z cytryny .Zupę podawać posypaną koperkiem .Smacznego