Wykonanie
Tak na dobre, to praktycznie danie jednogarnkowe. Gdyby jeszcze dorzucić do pieczenia
ziemniaki, to mamy kompletny obiad.
Mięso jest pachnące, mięciutkie i soczyste, warzywa bardzo aromatyczne, a wszystko razem smakuje cudownie.
Składniki :ok. 0,8-1 kg
karkówki wieprzowejMarynata :1 łyżka
soli2-3 łyżki ulubionych
ziół:
majeranek,
oregano, prowansalskie itd.1 łyżeczka mielonego
pieprzu10 ząbków
czosnkuWarzywa :kilkanaście główek
brukselki2-3
marchewki+ dowolne inneDodatkowo :kilka plastrów
wędzonego boczku2-3 łyżki
olejumusztardasól,
pieprzwodaPrzygotowanie :Umyte i osuszone
mięso szpikuję w kilkunastu miejscach kawałkami
czosnku, po czym nacieram je mieszaniną
soli,
pieprzu i
ziół. Zawijam szczelnie i chowam na co najmniej 12 godzin do lodówki.Na dno naczynia do pieczenia wlewam
olej, układam plastry
boczku,
mięso i przygotowane warzywa w kawałkach. Warzywa lekko
solę i oprószam
pieprzem. Całość przykrywam i piekę przez 80 minut w temperaturze 200 stopni C, kontrolując raz czy dwa, czy nic się nie przypala - w międzyczasie dolewam po odrobinie
wody. Po tym czasie wyjmuję na chwilę
mięso, kroję je na grube plastry, każdy smaruję lekko
musztardą i znów przekładam na warzyw. Bez przykrycia piekę jeszcze ok. 20 minut. Podaję z podsmażonymi
ziemniakami.