ßßß Cookit - przepis na Pieczona łopatka

Pieczona łopatka

nazwa

Wykonanie

Witam :)!
Łopatka wieprzowa jest wspaniała. Jeśli już jem kawał mięsa wieprzowego, to jest to zazwyczaj łopatka lub karkówka. Tym razem zrobiłem pieczoną wersję tego zacnego mięsiwa :).
Marynata (składniki na 1,5 kg łopatki):
3 łyżki musztardy (ja użyłem sarepskiej)
2 łyżki sosu sojowego
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka oregano
1 łyżeczka pieprzu czarnego
1 łyżeczka pieprzu ziołowego
2 łyżeczki słodkiej papryki
2 łyżeczki czosnku granulowanego
2 łyżeczki majeranku
2 łyżeczki ziół prowansalskich
1 łyżka oleju
1 łyżka wody
Przygotowanie:
Przyprawy wrzucić do miseczki, dodaj olej, wodę,sos sojowy i musztardę, wymieszać dokładnie. Zalać mięso marynatą i zostawić je na cały dzień w lodówce. Zawinięte mięso w folię aluminiową piec do miękkości (ok 2 h 180 stopni). Smacznego :)!
Źródło:http://imlatwiejszetymsmaczniejsze.blogspot.com/2015/01/pieczona-opatka.html