Wykonanie
Kto lubi zjeść na obiad
mięso, nie odmówi sobie tej
karkówki. Rozpływa się w ustach i w bardzo aksamitnym, lekko słodkawym, ale jednocześnie pikantnym sosie.Do przygotowania sosu użyłam
musztardy Kremskiej Develey, a pysznym warzywnym dodatkiem do dzisiejszego obiadu były gotowe
buraczki tarte Develey, do których dodałam odrobinę posiekanej
cebulki.
Składniki :6-8 cienkich kotletów z
karkówki wieprzowej1 średnia
cebula1 łyżka
czosnku granulowanego1 ząbek
czosnku1 łyżeczka suszonego
majeranku200 ml. słodkiej
śmietanki (użyłam 30%)0,5 szklanki
wody1 łyżka
musztardy Kremskiej Develeyszczypta mieszanki
ziół prowansalskichświeże ulubione
zioła do smaku, u mnie posiekana
natka pietruszki1 łyżka
olejusól,
pieprz do smakuPrzygotowanie :Kotlety troszkę rozbijam, posypuję z obu stron
majerankiem,
czosnkiem granulowanym, i oprószam
solą i
pieprzem. W brytfance rozgrzewam
olej, układam
mięso i obsmażam je z obu stron na rumiano, po czym dodaję drobniutko posiekaną
cebulę i pod przykryciem smażę razem chwilę. Dolewam
wodę, dodaje szczyptę
ziół prowansalskich i duszę pod pokrywką do miękkości
mięsa.
Śmietankę mieszam dokładnie z
musztardą Kremską, wlewam do brytfanki gdy
mięso jest zupełnie miękkie i wszystko duszę jeszcze kilka minut. Na koniec doprawiam przeciśniętym przez praskę ząbkiem
czosnku, posiekanymi
ziołami,
solą i
pieprzem, podaję z
ziemniakami.Przepis autorski.n