Wykonanie
Kolorowa, biszkoptowa baba z
bitą śmietaną.Składniki na ciasto:-7
jajek-3/4 szklanki
mąki tortowej oraz jedna łyżka-3/4 szklanki oraz 1/2 szklanki
cukru-łyżka
kakao-łyżka
mąki ziemniaczanej-2 łyżki
oleju-łyżeczka
proszku do pieczenia-15 dkg
maku-5 dkg
orzechów włoskich-
aromat migdałowy i
wanilia-
czerwony barwnik spożywczySkładniki na
bitą śmietanę:-600 ml
śmietanki 30%-szklanka
cukru pudru-łyżka
soku z cytryny-2 łyżki
żelatyny-3 łyżki zimnej
wody-do nasączenia ciasta 1/2 szklanki mocnej
herbaty i 2 łyżki
nalewki lub
wódki-do dekoracji 1/2 tabliczki
gorzkiej czekoladyMak moczymy, odsączamy i mielimy.
Białka oddzielamy od
żółtek i ubijamy na sztywna pianę.Dodajemy 3/4 szklanki
cukru,
wanilię i miksujemy.Dodajemy
żółtka i miksujemy.Dodajemy
olej i miksujemy.Dodajemy przesiane 3/4 szklanki
mąki, wymieszanej z proszkiemdo pieczenia i delikatnie mieszamy.
Dzielimy na 3 części.Do pierwszej dodajemy łyżkę
mąki,do drugiej łyżkę
kakao,do trzeciej łyżkę
mąki ziemniaczanej i odrobinę barwnika i każdą część mieszamy.
Do miski z
białym ciastem dolewamy kolorowe masy,ale nie mieszamy.
Przygotowujemy masę
makową.Ubijamy 2
białka, dodajemy 1/2 szklanki
cukru,
aromat migdałowy,miksujemy, dodajemy zmielony
mak, mieszamy i wlewamy do miski z kolorowym
ciastem.Nie mieszamy.Całość przelewamy do natłuszczonej, dużej formy z kominem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 160 st. C na ok. 40 minut.
Wyjmujemy z formy i studzimy.
Babę kroimy na 3 poziome części.
Każdą część nasączamy
herbatą z
nalewką.Przygotowujemy
bitą śmietanę:
Żelatynę zalewamy zimną
wodą a kiedy spęczniejewstawiamy do rondelka z gorącą
wodą i rozpuszczamy.
Śmietanę ubijamy, dodajemy
cukier, miksujemy,dodajemy
sok z cytryny, rozpuszczoną
żelatynę,dokładnie miksujemy i przekładamy kolejne warstwy ciasta.
Wstawiamy do lodówki na ok. 1 godzinę.
Dekorujemy płynną
czekoladą.Przechowujemy w chłodnym miejscu.
Smacznego!