Wykonanie
Dzisiaj wpis gościnny. Ciasto od mojej Mamy. Nie byle jakie ciasto, bo byłą to jedna z lepszych wuzetek jakie
jadłam. Nie wiem skąd Mama ma ten przepis, ale polecam z całego
serca. Mamuś dziękuję za pyszne ciacho i za przepis. No i polecam się na przyszłość :)

Składniki:
Biszkopt:7 jaj,1, szkl
maki1,5 szkl
cukru2 łyżeczki
proszku do pieczenia2 łyżki
kakaoWykonanie:
Białka ubić na sztywno ze szczyptą
soli, dodać
cukier i ubijać nadal, następnie dodawać po jednym
żółtku cały czas ubijając. Dodać pozostałe składniki razem przesiane przez sito, wymieszać. Ja pozwalam sobie lekko zmiksować, bo ciężko jest wymieszać
mąkę z pianą. Po ostygnięciu przekroić na pół, nawilżyć. Najprościej np.
sokiem z grapefruita..

Masa:1 l
śmietany 30%4 łyżeczki
żelatyny rozpuszczonej w ½ szkl
wody,½
soku z cytryny4
cukry waniliowe lub 65 g domowego
cukru waniliowegoDodatkowo:
kakaoew.
bita śmietana do dekoracji

Wykonanie:
Śmietanę ubić na sztywno z
cukrem waniliowy, ubijając dodawać
sok z cytryny a na koniec ostudzoną
żelatynę. Masę podzielić na pół, udekorować ciasto w środku i na górze, posypać
kakao. Można udekorować
bitą śmietaną.

/wydrukuj przepis/