Wykonanie
Morszczuka argentyńskiego polecono nam,jako jedną z lepszych ryb, dostępnych na naszym rynku.
Ryba jest bardzo dobra.My położyliśmy ją na warzywnym placku,który można wykorzystać do innych dań i dodaliśmy
sos pomidorowy.
Składniki:-filety z
morszczuka ( argentyńskiego) lub innej
ryby, o małej ilości glazury-
przyprawa do ryb-
groszek konserwowy-
marchew ugotowana-
cebula-250 ml ciepłego
mleka-2 szklanki
mąki-3
jajka-2 dkg
drożdży-1/2 płaskiej łyżeczki
cukru-
sól,
pieprz,
pieprz ziołowy,
czosnek niedźwiedzi-
przyprawa warzywna-
olej do smażenia
Filety posypujemy
przyprawą do ryb i pozostawiamy na godzinę.
W tym czasie odsączamy
groszek,
marchew i
cebulę kroimy w drobną kostkę.
Na niewielkiej ilości
oleju podsmażamy
cebulę,delikatnie posypaną
przyprawą warzywną.
Drożdże rozcieramy z
cukrem, dopełniamy
mlekiemdo 1/3 wysokości szklanki, dodajemy 2 łyżki
mąki,mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia.Oddzielamy
żółtka od
białek.
Białka ubijamy na sztywna pianę.
Do miski z wyrośniętym rozczynem dolewamy pozostałe
mleko,dodajemy
żółtka,
pieprz,
pieprz ziołowy,
czosnek niedźwiedzi i mieszamy.
Dodajemy pozostałą
mąkę i mieszamy.
Dodajemy
cebulkę,
groszek,
marchewkę i mieszamy.
Dodajemy pianę z
białek i mieszamy.Doprawiamy do smaku
solą lub
przyprawą warzywną.
Przekładamy do jednej lub dwóch blaszek.
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 160 st. C na ok. 20-25 minut.
W tym czasie na patelni z
olejem smażymy
rybę.
Placki upiekły się.Wyjmujemy je z blaszek i dzielimy na dowolne porcje.
Na porcje placków nakładamy
rybę,polewamy
sosem pomidorowym i gotowe.
Smacznego!