Wykonanie
Kolejna zapiekanka Maminka.Tym razem z
rybą.Składniki:-1/2 kg
filetów rybnych (u nas
mintaj)-1,5 szklanki
mąki-3/4 szklanki
mleka-3
jajka-2 łyżki
oleju-2 średnie
cebule-
szczypior-1 dkg
drożdży-1/2 płaskiej łyżeczki
cukru-
sól-
pieprz ziołowy i naturalny-
przyprawa do ryb-
przyprawa warzywna-
olej do smażenia-
bułka tarta do posypania foremek
Rybę płuczemy, osuszamy, dzielimy na mniejsze części,posypujemy
przyprawą do ryb i odstawiamy na czas przygotowania ciasta.
Cebulę kroimy w drobną kostkę.
Drobno kroimy
szczypiorek.
Drożdże rozcieramy z
cukrem,dodajemy łyżkę
mleka i mieszamy.Nie muszą rosnąć.
Na niewielkiej ilości
oleju szklimy
cebulkę.
Rybę podsmażamy z obu stron i przekładamy na ręcznik papierowy do odsączenia
oleju.
Do miski wbijamy
jajka, dodajemy
mąkę,
mleko,
drożdże i mieszamy.
Na końcu dolewamy 2 łyżki
oleju i mieszamy.Doprawiamy do smaku
pieprzem,
pieprzem ziołowym,warzywkiem lub
solą i mieszamy.Dodajemy
szczypior i podsmażoną
cebulkę i mieszamy.
Ceramiczne naczynka natłuszczamy i posypujemy
bułką tartą.Na dno każdego wlewamy ok. 1 cm ciasta.
Na nim układamy
rybę.
Przykrywamy cienką warstwą ciasta.
Ponownie układamy
rybę i przykrywamy
ciastem.
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 160 st. C na ok. 35 minut.
Dobrze smakują z
sosem pomidorowym.
Smacznego!