Wykonanie
Flatbread znany jest w wersji na wytrawnie. Na jego podstawie przyszedł mi pomysł do głowy na słodkie śniadanie. Wersja owsiana z
cynamonem, na gęstym
jogurcie naturalnym . Cieplutkie placki niczym chlebek, prosto z patelni. Wysmarowane
masłem orzechowym, podane z dojrzałym
bananem oraz
gorzką czekoladą, oblane słodkim
syropem z agawy . Do tego ostatnie już
truskawki . Chlebek jest bardzo mięciutki, całość wręcz rozpływała się w ustach!


cynamonowy owsiany 'chlebek' z patelni podany z
bananem,
masłem orzechowym oraz
gorzką czekoladą, polane
syropem z agawycinnamon oat bread from the pan served with
banana, peanut butter and dark chocolate, topped with with agave
syrup
Składniki:- 1/2 szklanki
mąki (u mnie owsiana)- 2 łyżki
jogurtu naturalnego ok. 1/4 szklanki- łyżeczka
proszku do pieczenia-
cynamon do smakuDokładnie zagnieść ciasto. Będzie się lepiło do rąk, ale nie szkodzi. Wstawić je na jakieś 30-50min. do lodówki. Po czasie podzielić na dwie części, z pomocą
mąki i wałka zrobić dwa średniej wielkości placki. Smażyć na suchej, dobrze nagrzanej patelni, z obu stron, aż pojawią się lekko brązowe plamki. Podawać z dowolnymi dodatkami. Po złożeniu w 'kanapkę' jeszcze raz podsmażyć na suchej patelni. Smacznego!~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~Czas nieubłaganie szybko mijał. Dziś pewnie będzie podobnie. Pogoda zmienna - raz słońce, raz burza i deszcz. Jednak po burzy zawsze wychodzi tęcza, a w wczorajszym wypadku aż podwójna.

Naleśniki, jedzone przy promieniach słońca, też dobrze smakowały.
bazyliowe orkiszowe naleśniki nadziane
tofu z
suszonymi pomidorami i
czosnkiembazil spelt crepes stuffed with
tofu with dried tomatoes and garlicnadzienie:
tofu miękkie silken zmiskowane z
suszonymi pomidorami, ząbkiem
czosnku,
pieprzem, słodką i
ostrą paprykąDziękuję bardzo za wczorajsze komentarze. Miło to wszystko czytać! Cieszę się, że jesteście tutaj, ze mną. Przyjemnej niedzieli! :)