Wykonanie
Bardzo proste ciasto – lekko słodkie o wyraźnym
cynamonowym smaku. Dla tych, którzy
cynamonu nie lubią proponuję zastąpić je
kakao albo tartą
skórką cytrynową.Świetne też z domową nutellą z
awokado (przepis znajdziesz tutaj) albo świeżymi
owocami. Przepis na ok. 8 porcji.Składniki:3
jajka: 180g2 małe
jogurty naturalne: 300g2 łyżeczki
proszku do pieczenia: 10g1 i 1/2 szklanki pełnoziarnistej
mąki z orkiszu: 160gdwie łyżeczki
cynamonu: 10gSposób przygotowania:
Jajka ubić z
ksylitolem na sztywną masę. Zmieszać wszystkie suche składniki, dodać
olej i
jogurt, wymieszać. Delikatnie połączyć z masą jajeczną. Przelać do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i piec ok. 40 minut w 180C
1 porcja - 100 gWartość energetyczna:220 kcal
Białko:9 gWęglowodany:28 gTłuszcz:10 g