Wykonanie
Jakie to dobre, jakie to dobre! Uwielbiam wypieki z
mąki kukurydzianej, z to dlatego, że wychodzą wyjątkowo miękkie i pulchne. I takie właśnie wyszło to poranne ciast(k)o w jednoporcjowej, lekko egoistycznej wersji. Ten
śniadaniowy wypiek dodatkowo w środku skrywa słodkie, ciepłe,
owocowe wnętrze -
nektarynkę. A wierzch pokryty jest obłędnie chrupiącą
cynamonową skorupką. Uwierzcie, to naprawdę było dobre!
Przepis (jedna porcja): 1
nektarynka60g
mąki kukurydzianej1 (duże)
jajko100g
jogurtu naturalnego1 łyżeczka
proszku do pieczenia1 łyżka
cukru trzcinowego1 łyżeczka
cynamonuPiekarnik nagrzać do 180 stopni (opcja grzania: termoobieg). W misce dokładnie wymieszać
mąkę kukurydzianą razem z
proszkiem do pieczenia.
Jajko roztrzepać, wymieszać z
jogurtem naturalnym. Suche składniki wymieszać z mokrymi, aż do uzyskania jednolitej, puszystej masy.
Nektarynkę umyć, pozbawić pestki, pokroić w kosteczkę. Połowę masy kukurydzianej nałożyć do kokilki, na środek wyłożyć pokrojoną
nektarynkę, następnie przykryć ją resztą masy. Wierzch posypać
cukrem oraz
cynamonem. Wstawić do piekarnika. Piec przez 30 minut, aż do "suchego patyczka". Ostudzić. Podawać.