Wykonanie

Piegusek - przepyszne ciasto z dodatkiem
maku.
Mak dodany jest w całości, bez potrzeby mielenia, dlatego przyjemnie chrupie "
między zębami". Ciasto bardzo proste do przygotowania, a poprzez
mak w swoim składzie idealnie wpisuje się w świąteczną atmosferę. Dodatek
skórki pomarańczowej dodatkowo, bardzo świątecznie aromatyzuje babkę. Idealna na małą pauzę w towarzystwie kubka
kawy pośród świątecznej krzątaniny. Babeczkę wieńczy przepyszna, błyszcząca
polewa czekoladowa. Dodatek
żelatyny sprawia, iż jest wyjątkowo plastyczna i sprężysta. Dzięki temu idealnie się trzyma, nie kruszy się i nie odpryskuje. Ciut więcej trudu, niż rozpuszczenie
czekolady w gorącej kremówce, ale efekt znakomity. Bardzo polecam!Składniki na 1 keksówkę:250 g
masła200 g
mąki orkiszowej 630150g
mączki ziemniaczanej
250 g
ksylitolu lub
cukru4
jajka250 g suchego
maku2 płaskie łyżeczki
proszku do pieczenia1/3 szklanka
mleka1 łyżeczka pasty z
wanilii2-3 łyżki smażonej
skórki pomarańczowejSkładniki na polewę:3 łyżki
kakao2-3 łyżki
masła4 łyżki
cukru lub
ksylitolu1 płatek
żelatyny = 1 łyżeczka3-4 łyżki gorącej
wodyWykonanie:odmierzyć i wymieszać obie
mąki z
proszkiem do pieczenia. Odzielić
żółtka od
białekmiękkie
masło utrzeć z cukrem/ksylitolem na puch, dodając po jednym
żółtku. Do masy wmieszać porcjami
mąkę i
mleko. Na końcu wsypać
mak. Całość wymieszać z ubitymi na sztywno
białkami. Dodać
wanilię i
skórkę pomarańczową obtoczoną w
mące. Wylać ciasto do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Babkę nacięłam wzdłuż, by lepiej się przepiekła. Piec w 180`C 55 minut. Studzić na kratce w 3 łyżkach gorącej
wody rozpuścić 1 płatek
żelatyny (namoczony wcześniej w zimnej wodzie). W rondelku rozpuścić
masło z cukrem/ksylitolem. Zestawić rondel z ognia, wsypać
kakao i dokładnie wymieszać rózgą. Na końcu wmieszać rozpuszczona
żelatynę. Przygotowana polewą posmarować wystudzoną babkęSMACZNEGO !