ßßß
Ciasto:1/2 szklanki mąki tortowej1/2 szklanki maki krupczatki1 szklanka cukru5 całych jaj1 łyzka octu2 łyżeczki proszku do pieczeniaPrzygotowanie ciasta:(biszkopt)żółtka wbijam oddzielnie do głębokiego talerza, dodaje do niego proszek do pieczenia oraz ocet i ubijam lekko widelcem.Białka miksuję z cukrem na sztywną pianę, dodaje ubite żółtka z talerza i dosypuje mąkę delikatnie mieszając.Piekę w nagrzanym piecu do 200' ok 20minKrem:1i 1/2 szklanki mleka2 łyzki mąki ziemniaczanej2 łyżki żelatyny2 łyzki cukrutrochę rumu do smaku3 łyzki ciemnego kakao1 kostka masła2 żółtkaPrzygotowanie:Szklankę mleka zagotować z cukrem, do reszty wsypać mąkę ziemniaczaną i wlać całość do gotującego się mleka szybko mieszając. Ostudzić.Masło utrzeć z żółtkami, kakao oraz rumem, i stopniowo dodawać zimny budyń zrobiony z mąki. Rozpuścic żelatynę w odrobinie wody i lekko podgrzać do rozpuszczenia, schłodzic i dodać do masy kakaowej.Ciasto biszkoptowe podzielić na pół, przełożyc masą kakaową, udekorować robiąc widelcem zygzaki, włożyć na kilka godzin do lodówki i gotowe! smacznego :-)