Wykonanie
Świat przykryła śnieżna pierzynka, a ja mam dla Was ciacho, także skryte pod puszystą kołderką. Mięciutki
biszkopt czekoladowy, aksamitny krem budyniowy i delikatnie wieńcząca całość pianka z
białek. Niebiański smak i ta lekkość i miękkość pianki i
biszkoptu, połączenie idealne.
Biszkopt:8 jaj1/2 szklanki
cukru1 1/4 szklanki
mąki1 łyżka kakao1 łyżeczka
proszku do pieczeniaBiałka ubijamy z
cukrem nasepnie dodajemy
żółtka, a na koniec mieszamy z
mąką, proszkiem i
kakao. Pieczemy przez ok 35 minut w 180 st. C.Krem:5
żółtek1/2 szklanki
cukru3 łyżki
mąki ziemniaczanej1/2 l
mleka200 g.
masłaPołowę
mleka gotujemy, w pozostały rozprowadzamy
mąkę,
cukier i
żółtka. Wlewamy do gotujęcego
mleka i zagotowujemy całość. Miękkie
masło ucieramy, a następnie dodajemy po łyżce zimnego budyniu.Pianka:5
białek1 szklanka
cukrusok z jednej
cytryny1 łyżeczka
żelatynyBiałka ubijamy z
cukrem i
żelatyną, następnie wstawiamy na garnek z gotującą się
wodą i ubijamy na parze, dodajemy
sok z cytryny i ubijamy aż będą bardzo gęste. Zdejmujemy z pary i ubijamy jeszcze do ostudzenia.
Biszkopt przekrawamy na dwie części. Na jedną z nich wykładamy krem budyniowy i przykrywamy drugą. Na wierzchu rozkładamy równomiernie piankę
białkową. Można dodatkowo posypać np. startą
czekoladą.Smacznego