ßßß Cookit - przepis na Śniegowiec

Śniegowiec

nazwa

Wykonanie

Świat przykryła śnieżna pierzynka, a ja mam dla Was ciacho, także skryte pod puszystą kołderką. Mięciutki biszkopt czekoladowy, aksamitny krem budyniowy i delikatnie wieńcząca całość pianka z białek. Niebiański smak i ta lekkość i miękkość pianki i biszkoptu, połączenie idealne.
Biszkopt:
8 jaj
1/2 szklanki cukru
1 1/4 szklanki mąki
1 łyżka kakao1 łyżeczka proszku do pieczenia
Białka ubijamy z cukrem nasepnie dodajemy żółtka, a na koniec mieszamy z mąką, proszkiem i kakao. Pieczemy przez ok 35 minut w 180 st. C.
Krem:
5 żółtek
1/2 szklanki cukru
3 łyżki mąki ziemniaczanej
1/2 l mleka
200 g. masła
Połowę mleka gotujemy, w pozostały rozprowadzamy mąkę, cukier i żółtka. Wlewamy do gotujęcego mleka i zagotowujemy całość. Miękkie masło ucieramy, a następnie dodajemy po łyżce zimnego budyniu.
Pianka:
5 białek
1 szklanka cukru
sok z jednej cytryny
1 łyżeczka żelatyny
Białka ubijamy z cukrem i żelatyną, następnie wstawiamy na garnek z gotującą się wodą i ubijamy na parze, dodajemy sok z cytryny i ubijamy aż będą bardzo gęste. Zdejmujemy z pary i ubijamy jeszcze do ostudzenia.
Biszkopt przekrawamy na dwie części. Na jedną z nich wykładamy krem budyniowy i przykrywamy drugą. Na wierzchu rozkładamy równomiernie piankę białkową. Można dodatkowo posypać np. startą czekoladą.
Smacznego
Źródło:http://cynamonoweszczescie.blogspot.com/2016/01/sniegowiec.html