ßßß
Składniki :Ciasto:3/4 kostki masła1/2 szklanki wody3 łyżki kakao1 szklanka cukru2 szklanki mąki3 jaja1 łyżeczka proszku do pieczeniaSernik:10 dag masła4 jajka (białka dokładnie oddzielone od żółtek)1 szklanka cukru1 łyżeczka mąki ziemniaczanej4 kostki sera twarogowego po 250 g (lub gotowego sera do sernika)1/2 łyżeczki proszku do pieczeniaDodatkowo :forma do pieczenia o wymiarach 25 x 36 cmSposób przygotowania:Ciasto:Masło, kakao oraz cukier z wodą rozpuścić w rondlu na małym ogniu (gotować przez 3 minuty), przestudzić i dodać resztę składników. Następnie całość zmiksować mikserem.Ciasto przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia.Masa serowa:Piekarnik nagrzać do 180 stopni.W przypadku, gdy ser nie jest mielony zmielić go dwukrotnie. Dodać cukier, zmiksować.Masło, żółtka i cukier utrzeć na gładką masę.Białka ubić na sztywną pianę. Dodać proszek do pieczenia, mąkę ziemniaczaną oraz ubite białka. Tak przygotowaną masę serową przelać na ciasto kakaowe.Wstawić do piekarnika i piec 40-45 minut (u mnie bez termoobiegu).