Wykonanie
02 Kwietnia 2015 Gotowanie ze stylemPrzepis na sernik na
kakaowym spodzie z domowego zeszytu wypieków. Sernik ma przyjemną w smaku konsystencję, jest wilgotny i bardzo treściwy. Jego przygotowanie nie wymaga dużego nakładu pracy ani czasu. Do sernika można użyć zarówno
sera trzykrotnie mielonego jak i
twarogu, który można zmielić w maszynce. Pomysłów na dekorację sernika jest wiele, jednak połączenie
suszonej żurawiny oraz
czekolady spodobało mi się najbardziej.
Składniki :Ciasto:3/4 kostki
masła1/2 szklanki
wody3 łyżki
kakao1 szklanka
cukru2 szklanki
mąki3
jaja1 łyżeczka
proszku do pieczeniaSernik:10 dag
masła4
jajka (
białka dokładnie oddzielone od
żółtek)1 szklanka
cukru1 łyżeczka
mąki ziemniaczanej4 kostki
sera twarogowego po 250 g (lub gotowego
sera do sernika)1/2 łyżeczki
proszku do pieczeniaDodatkowo :forma do pieczenia o wymiarach 25 x 36 cmSposób przygotowania:Ciasto:
Masło,
kakao oraz
cukier z
wodą rozpuścić w rondlu na małym ogniu (gotować przez 3 minuty), przestudzić i dodać resztę składników. Następnie całość zmiksować mikserem.Ciasto przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia.Masa serowa:Piekarnik nagrzać do 180 stopni.W przypadku, gdy
ser nie jest mielony zmielić go dwukrotnie. Dodać
cukier, zmiksować.
Masło,
żółtka i
cukier utrzeć na gładką masę.
Białka ubić na sztywną pianę. Dodać
proszek do pieczenia,
mąkę ziemniaczaną oraz ubite
białka. Tak przygotowaną masę
serową przelać na ciasto
kakaowe.Wstawić do piekarnika i piec 40-45 minut (u mnie bez termoobiegu).