Wykonanie
Zapiekanka to doskonały pomysł na szybki, bardzo sycący i niedrogi obiad. Wyjątkowo popularne danie jednogarnkowe, uwielbiane przez wielu smakoszy. Dzisiejsza jest bardzo smaczna i świetna, bo nie wymaga wielu składników. Jeśli lubisz łazanki z
kapustą ta zapiekanka jest dla Ciebie. Łazanki zastępuje sztandarowy niemiecki
makaron - Spätzle. Z
kiszoną kapustą i kawałkami
wędzonego schabu pod chrupiącą pierzynką z przypieczonego
sera wyśmienity zimowy obiad. Zapiekanka ma zwartą konsystencję i pyszną kombinację smaków. Zapraszam do przepisu!Składniki:
500 g Kasslera ze
schabu1
cebula - najlepiej czerwona2 łyżki
oleju500 g
kiszonej kapusty200 ml soku z jablek
sól,
pieprz, gałka muszkatałowa,
majeranek200 ml
śmietany kremówki3
jajka100 g
sera gouda lub innego topliwego
Wykonanie:piekarnik nastawić na 200`C, z termoobiegiem na 180`CKassler pokroić w kostkę. Obraną
cebulę pokroić w piórka i zeszklić na
oleju. Dodać
kiszoną kapustę, wlać sok z
jabłek i poddusić 5-10 minut. Dodać pokrojony Kassler w międzyczasie ugotować Spätzle (lub inny
makaron) wg wskazań na opakowniu, nie dogotowując go. Odcedzić, przelać zimną
wodąśmietanę wymieszać z rozbełtanymi
jajkami. Mocno przyprawić
solą,
pieprzem,
gałką muszkatałową, dodać
majeranek1/3
kiszonej kapusty z
mięsem wyłożyć w naczyniu do zapiekania, na to połowę
makaronu. Powtórzyć warstwy tak, by na górze znajdowała się
kapusta. Równomiernie wylać masę
śmietanowo-jajeczną. Wstawić do nagrzanego piekarnika i zapiekać 45 minut. 15 minut przed końcem posypać zapiekankę starym
serem i zapiekać do zrumienieniaSMACZNEGO !