Wykonanie
Składniki: ( 21sztuk)480g
kapusty kiszonej ( po odsączeniu ),250g
pieczarek,1
cebula,1 opakowanie
ciasta francuskiego,
sól,
pieprz,
majeranek,
jajko,
olej.Przygotowanie:
Kapustę kiszoną zalać
wodą i ugotować do miękkości. Gdyby
kapusta była bardzo kwaśna, to przed gotowaniem przelać ją
wodą.
Pieczarki i
cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na małej ilości
oleju. Podczas smażenia posolić i popieprzyć. Ugotowaną
kapustę kiszoną odcedzić i pozbyć się jak największej ilości
wody. Po przestygnięciu posiekać i wymieszać z podsmażonymi
pieczarkami. Gdyby farsz był za mało słony i
pieprzny, doprawić.
Ciasto francuskie przekroić na pół wzdłuż i położyć farsz ( ułożyć wzdłuż pasek farszu ), zawinąć, mocniej docisnąć by ciasto się skleiło i pokroić kapuśniaczki. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i poukładać kapuśniaczki, które należy posmarować roztrzepanym
jajkiem i oprószyć
majerankiem. Piec w rozgrzanym piekarniku do 190stopni C przez ok.20minut.
Smacznego!!!