Wykonanie
Ślimaczki z
ciasta francuskiego z farszem z
kapusty to doskonała przekąska,świetne na przyjęcia lub do barszczyku.Przygotowanie ich nie sprawi nikomu problemu. Polecam.
SKŁADNIKI :1 opakowanie
ciasta francuskiego30 dkg
kiszonej kapusty,ugotowanej,odciśniętej i pokrojonej1 mała
cebula10 dkg
wędzonego boczkusól,
pieprz1 łyżka
oleju1
jajko do posmarowania ślimaczkówPRZYGOTOWANIE :
Boczek i
cebulę drobno kroimy,podpiekamy na patelni na łyżce
oleju,mieszamy,dodajemy
kapustę jeszcze chwilkę pieczemy,doprawiamy do smaku.Przekładamy farsz do miski,studzimy.
Ciasto francuskie rozwijamy,rozkładamy równomiernie farsz,ciasto zwijamy zaczynając od dłuższego
boku.Kroimy ciasto na 2 cm plastry,układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.Smarujemy ślimaczki rozmąconym
jajkiem.Pieczemy w temp. 200 *C,przez 15 minut aż ładnie wyrosną i się przyrumienią.