ßßß Cookit - przepis na Polędwica wieprzowa w cieście francuskim.

Polędwica wieprzowa w cieście francuskim.

nazwa

Wykonanie

Składniki:
1 opakowanie ciasta francuskiego
sól, pieprz
olej
1 jajko
Polędwicę umyć, obsypać przyprawami, odstawić na 3 godziny. Obsmażyć z każdej strony na patelni,zawinąć w folię aluminiową (błyszczącą stroną do mięsa) wystudzić, wyjąć z folii, osuszyć ręcznikiem papierowym.
Ciasto francuskie rozłożyć na blaszce, lekko posmarować rozbitym jajkiem, położyć na to zimne mięso, zrolować, boki podłożyć pod spód. Łączenia powinny być pod spodem. Wstawić do lodówki na 20 min. Wstawić do piekarnika, ale wcześniej posmarować jajkiem, na 20-30 min.w temp. 170 stopni. .Po wyłączeniu piekarnika roladę mięsną zostawić na 5 min., dopiero kroić plastry. Można podawać z sosem kurkowym i sałatką grecką.
Źródło:http://codobregodzis.blogspot.com/2014/07/poledwica-wieprzowa-w-ciescie-francuskim.html