Wykonanie




Po świętach została mi
kapusta z
grzybami. Przerobiłam ją na kapuśniaczki. Często robię takie ślimaczki zastępując
suszone grzyby pieczarkami. Doskonała przekąska na przyjęcia i jako starter podany z barszczykiem.Składniki:20 - 30 dkg
kapusty kiszonej ,20 g
suszonych grzybów lub 20 dkg
pieczarek,1
cebula,
olej,
sól,
pieprz,1
jajko,
ciasto francuskie.Przygotowanie:
Kapustę pokroić i obsmażyć na
oleju.
Grzyby dzień wcześniej namoczyć, następnie ugotować. 1
cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na
oleju, posolić, dodać
masło i
grzyby. Jeśli użyjemy
pieczarek wystarczy je
doda ć do cebu li . Wymieszać z
kapustą, chwilę smażyć wszystko razem. Doprawić
solą i
pieprzem. Gotowe
ciasto francuskie rozłożyć na blacie, podsypać
mąką i rozwałkować. Rozłożyć farsz, zrolować dłuższym
bokiem. Pokroić na plastry grubości 1,5 cm, rozpłaszczyć ręką ju ż na b lasze, posmarować rozkłóconym
jajkiem. Piec w temp. 200 stopni do zrumienienia, około 15-20 minut.

