ßßß Cookit - przepis na Kapuśniaczki

Kapuśniaczki

nazwa

Wykonanie

Po świętach została mi kapusta z grzybami. Przerobiłam ją na kapuśniaczki. Często robię takie ślimaczki zastępując suszone grzyby pieczarkami. Doskonała przekąska na przyjęcia i jako starter podany z barszczykiem.
Składniki:
20 - 30 dkg kapusty kiszonej ,
20 g suszonych grzybów lub 20 dkg pieczarek,
1 cebula,
olej,
sól, pieprz,
1 jajko,
ciasto francuskie.
Przygotowanie:
Kapustę pokroić i obsmażyć na oleju. Grzyby dzień wcześniej namoczyć, następnie ugotować. 1 cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na oleju, posolić, dodać masło i grzyby. Jeśli użyjemy pieczarek wystarczy je doda ć do cebu li . Wymieszać z kapustą, chwilę smażyć wszystko razem. Doprawić solą i pieprzem. Gotowe ciasto francuskie rozłożyć na blacie, podsypać mąką i rozwałkować. Rozłożyć farsz, zrolować dłuższym bokiem. Pokroić na plastry grubości 1,5 cm, rozpłaszczyć ręką ju ż na b lasze, posmarować rozkłóconym jajkiem. Piec w temp. 200 stopni do zrumienienia, około 15-20 minut.
Źródło:http://zaciszekuchenne.blogspot.com/2012/12/kapusniaczki.html