ßßß



Po świętach została mi kapusta z grzybami. Przerobiłam ją na kapuśniaczki. Często robię takie ślimaczki zastępując suszone grzyby pieczarkami. Doskonała przekąska na przyjęcia i jako starter podany z barszczykiem.Składniki:20 - 30 dkg kapusty kiszonej ,20 g suszonych grzybów lub 20 dkg pieczarek,1 cebula,olej,sól, pieprz,1 jajko,ciasto francuskie.Przygotowanie:Kapustę pokroić i obsmażyć na oleju. Grzyby dzień wcześniej namoczyć, następnie ugotować. 1 cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na oleju, posolić, dodać masło i grzyby. Jeśli użyjemy pieczarek wystarczy je doda ć do cebu li . Wymieszać z kapustą, chwilę smażyć wszystko razem. Doprawić solą i pieprzem. Gotowe ciasto francuskie rozłożyć na blacie, podsypać mąką i rozwałkować. Rozłożyć farsz, zrolować dłuższym bokiem. Pokroić na plastry grubości 1,5 cm, rozpłaszczyć ręką ju ż na b lasze, posmarować rozkłóconym jajkiem. Piec w temp. 200 stopni do zrumienienia, około 15-20 minut.
