ßßß
Składniki:400-450 g pieczarekkilka świeżych lub suszonych grzybów leśnych np. podgrzybków1 duża cebula1 arkusz gotowego ciasta francuskiego1 jajkosól, pieprzPrzygotowanie:Cebulę pokroić w niedużą kostkę. Zeszklić na 2 łyżkach oleju na rozgrzanej patelni - na niewielkim ogniu. Pieczarki obrać i pokroić w cienkie plasterki. Wrzucić na patelnię z cebulą i smażyć aż pieczarki wyraźnie zmiękną - około 20 minut. Na koniec dodać sól i pieprz do smaku. Farsz na patelni podzielić na cztery zbliżonej wielkości części, a każdą z nich na trzy kolejne części - uzyskamy dwanaście porcji ciasta. Takie wcześniejsze podzielenie farszu pozwoli wykorzystać go równomiernie i do końca - nic się nie zmarnuje. Ciasto podzielić na 12 kwadratów zbliżonej wielkości. Chwytać po jednym kawałku ciasta i na środek nakładać łyżeczką farsz, a następnie kawałek ciasta składać na pół i zlepiać brzegi. Każdy brzeg zawinąć dodatkowi i docisnąć widelcem. Tak postępować dalej aż do wyczerpania ciasta i farszu. Jajko rozmącić i za pomocą pędzelka posmarować nim każdy pasztecik. Piec w temperaturze 210 C do zarumienienia - około 15-20 minut. Najlepsze są świeże, podawane na ciepło. Można jeść też na zimno lub po lekkim podgrzaniu w ciepłym piekarniku. Polecam z czerwonym barszczem. Z powodzeniem mogą wcielić się w rolę jednego z dań na świątecznym stole.
