ßßß Cookit - przepis na Gotowanie

Gotowanie

nazwa

Wykonanie

Ciasto francuskie ma to do siebie, że można je kupić bardzo tanio i użyć zarówno do potraw słodkich, jak i wytrawnych. Dzięki temu możemy zaoszczędzić sporo czasu i zjeść pyszne danie. Moje pierogi są w wersji ułatwionej - czasami nie starcza czasu na wyrabianie ciasta, wałkowanie..w takich momentach polecam spróbować pierogów z ciasta francuskiego. Po powrocie z pracy nie ma to jak szybkie danie:) Są naprawdę pyszne, szczególnie podane z sosem grzybowym, lub np. z barszczykiem. Idealne na święta!
Potrzebujemy:
0,5 kg pieczarek
garść grzybów suszonych
ser żółty
1,5 cebuli
100 g kapusty kiszonej
sól, pieprz
ciasto francuskie
1 jajko
Pieczarki drobno siekamy lub trzemy na tarce (u mnie starte na przystawce do maszynki do mielenia mięsa), cebulę kroimy w małą kosteczkę. Na patelni przysmażamy cebulę, a następnie pieczarki i drobno pokrojone grzyby suszone. Całość doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy posiekaną drobno kapustę kiszoną i chwilę podsmażamy. Ciasto francuskie kroimy na kwadraty, nakładamy farsz i plasterek sera żółtego. Lepimy pierogi, z wierzchu smarujemy roztrzepanym jajkiem. Wstawiamy do rozgrzanego na 200 stopni piekarnika i pieczemy około 25-30 minut. Smacznego!
Źródło:http://www.kuchnia-elexis.com/2012/11/francuskie-pierogi-z-kapusta-i-grzybami.html