Wykonanie
Ciasto francuskie ma to do siebie, że można je kupić bardzo tanio i użyć zarówno do potraw słodkich, jak i wytrawnych. Dzięki temu możemy zaoszczędzić sporo czasu i zjeść pyszne danie. Moje pierogi są w wersji ułatwionej - czasami nie starcza czasu na wyrabianie ciasta, wałkowanie..w takich momentach polecam spróbować pierogów z
ciasta francuskiego. Po powrocie z pracy nie ma to jak szybkie danie:) Są naprawdę pyszne, szczególnie podane z
sosem grzybowym, lub np. z barszczykiem. Idealne na święta!
Potrzebujemy:0,5 kg
pieczarekgarść
grzybów suszonychser żółty1,5
cebuli100 g
kapusty kiszonejsól,
pieprzciasto francuskie1
jajkoPieczarki drobno siekamy lub trzemy na tarce (u mnie starte na przystawce do maszynki do
mielenia mięsa),
cebulę kroimy w małą kosteczkę. Na patelni przysmażamy
cebulę, a następnie
pieczarki i drobno pokrojone
grzyby suszone. Całość doprawiamy
solą i
pieprzem. Dodajemy posiekaną drobno
kapustę kiszoną i chwilę podsmażamy.
Ciasto francuskie kroimy na kwadraty, nakładamy farsz i plasterek
sera żółtego. Lepimy pierogi, z wierzchu smarujemy roztrzepanym
jajkiem. Wstawiamy do rozgrzanego na 200 stopni piekarnika i pieczemy około 25-30 minut. Smacznego!