ßßß Cookit - przepis na Świąteczny chlebek bananowy

Świąteczny chlebek bananowy

nazwa

Wykonanie

Zachciało mi się chlebka bananowego, ale takiego typowo świątecznego. Takiego pysznie nadzianego o piernikowej nucie. No to sobie takiego upiekłam, a właściwie nie sobie a dla rodzinki i znajomych.
A co niech też spróbują tej pyszności. Chlebuś wyszedł bardzo aromatyczny i pełen bakalii. Zdecydowanie polecam wam go na świąteczny stół.
Zapraszam :-)
Składniki:
- 200 g dojrzałego banana
- 100 g mango (u mnie z puszki)
- 4 jajka (ja miałam duże)
- 100 g miękkiego masła
- 50 g oleju kokosowego
- 320 g mąki pszennej
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia od Delecty
- 80 g cukru trzcinowego
- szczypta soli
- łyżeczka przyprawy do piernika
- płaska łyżeczka cynamonu
- szczypta kardamonu
- 400 g bakalii (u mnie śliwki suszone, morele suszone, figi suszone, migdały, orzeszki pini, jagody goji, wiśnie suszone, żurawina suszona)
- polewa czekoladowa - ja miałam takie gotowe dropsy czekoladowe do rozpuszczenia
- posypka decorada od Delecty
Wykonanie:
Wszystkie bakalie należy posiekać na kawałki (oczywiście te które tego wymagają). Do misy miksera włożyć miękkie masło i olej kokosowy i zmiksować je z cukrem. Banany i mango rozgnieść widelcem i dodać do masy cały czas ucierając. Następnie dodać jajka i jak składniki się połączą to dodawać partiami mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, solą, przyprawą do piernika, cynamonem oraz kardamonem. Jak składniki się połączą to dodać bakalie i wymieszać łyżką. Blaszkę do pieczenia - keksówka 40 cm - wysmarować olejem lub masłem i wyłożyć ciasto. Piec w nagrzanym piekarniku w temperaturze 180 stopni przez godzinę i 10 minut. Ciasto powinno się lekko zarumienić. Wystudzić na kratce. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i polać nią ciasto, posypać posypką.
Źródło:http://kulinarneszalenstwamaniusi.blogspot.com/2015/12/swiateczny-chlebek-bananowy.html