Wykonanie
Zachciało mi się
chlebka bananowego, ale takiego typowo świątecznego. Takiego pysznie nadzianego o piernikowej nucie. No to sobie takiego upiekłam, a właściwie nie sobie a dla rodzinki i znajomych.A co niech też spróbują tej pyszności. Chlebuś wyszedł bardzo aromatyczny i pełen
bakalii. Zdecydowanie polecam wam go na świąteczny stół.Zapraszam :-)Składniki:- 200 g dojrzałego
banana- 100 g
mango (u mnie z puszki)- 4
jajka (ja miałam duże)- 100 g miękkiego
masła- 50 g
oleju kokosowego- 320 g
mąki pszennej- 2 płaskie łyżeczki
proszku do pieczenia od Delecty- 80 g
cukru trzcinowego- szczypta
soli- łyżeczka
przyprawy do piernika- płaska łyżeczka
cynamonu- szczypta
kardamonu- 400 g
bakalii (u mnie
śliwki suszone,
morele suszone,
figi suszone,
migdały, orzeszki
pini,
jagody goji,
wiśnie suszone,
żurawina suszona)-
polewa czekoladowa - ja miałam takie gotowe dropsy
czekoladowe do rozpuszczenia- posypka decorada od DelectyWykonanie:Wszystkie
bakalie należy posiekać na kawałki (oczywiście te które tego wymagają). Do misy miksera włożyć miękkie
masło i
olej kokosowy i zmiksować je z
cukrem.
Banany i
mango rozgnieść widelcem i dodać do masy cały czas ucierając. Następnie dodać
jajka i jak składniki się połączą to dodawać partiami
mąkę wymieszaną z
proszkiem do pieczenia,
solą, przyprawą do piernika,
cynamonem oraz
kardamonem. Jak składniki się połączą to dodać
bakalie i wymieszać łyżką. Blaszkę do pieczenia - keksówka 40 cm - wysmarować
olejem lub
masłem i wyłożyć ciasto. Piec w nagrzanym piekarniku w temperaturze 180 stopni przez godzinę i 10 minut. Ciasto powinno się lekko zarumienić. Wystudzić na kratce.
Czekoladę rozpuścić w kąpieli
wodnej i polać nią ciasto, posypać posypką.