Wykonanie
Bardzo lubię czasami zjeść pyszny gulasz. Zwłaszcza w jesienne ponure dni, kiedy słońce chowa się za chmurą a za oknem wilgoć i mgła. Już się przyzwyczaiłam, że nadchodzi taka
pora w roku, kiedy jest po prostu jest szaro i buro.Staram się wtedy zawsze uśmiechać do siebie i nie tracić energii i radości. Z pomocą przychodzi mi także dobre jedzenie. Rozgrzewające i pełne smaków. Pamiętam jak mój tato robił
mięsne gulasze, zawsze bogate i dopracowane, pyszne. Super smakowały podane z
ziemniakami lub
kaszą. Jako dziecko je uwielbiałam i uwielbiam do dzisiaj. Teraz ja robię takie dla mojej rodzinki.Zapraszam :-)Składniki:- 500 g
filetu z kurczaka- 500 g
pieczarek- 4 łyżki suszonych
płatków papryki- pół słoiczka
suszonych pomidorów w zalewie- 2 łyżeczki
przyprawy do kurczaka- ząbek
czosnku- 2
szalotki- 3
ogórki konserwowe- 2 kromki
chleba- łyżka
sosu sojowego-
sól,
pieprz- pół słoiczka
koncentratu pomidorowego (Ogródek Dziadunia)Wykonanie:
Filet z kurczaka kroimy na kawałki i przyprawiamy przyprawą do
kurczaka, wyciskamy ząbek
czosnku i dodajemy do
mięsa, odstawiamy na godzinę.
Pieczarki kroimy na kawałki i podsmażamy na patelni, tak samo
cebulkę.
Chleb kroimy w małą kostkę,
pomidory suszone kroimy na kawałki,
ogórki konserwowe kroimy w małą kostkę.
Filet z kurczaka chwilkę podsmażamy na patelni z łyżką
oleju. Do garnka wkładamy
mięso,
pieczarki z
cebulą, suszone
płatki papryki,
pomidory,
chleb i zalewamy wszystko
wodą (tyle, aby wszystkie składniki były przykryte
wodą). Gotujemy na małym ogniu pod przykryciem godzinę. Następnie przyprawiamy
solą,
pieprzem,
sosem sojowym, dodajemy
ogórki konserwowe i
koncentrat pomidorowy. Podajemy z
ziemniakami,
ryżem lub
kaszą.
Bardzo serdecznie zapraszam do odwiedzenia strony i zapoznania się z produktami Ogródka Dziadunia .
Powiem wam, że ja jestem zachwycona smakiem, jakością i zdecydowanie promuję polskie produkty.