ßßß Cookit - przepis na Risotto z pieczarkami i cukinią

Risotto z pieczarkami i cukinią

nazwa

Wykonanie

Oto pierwsze risotto w moim wykonaniu! :-)
I z całą pewnością nie ostatnie!
Zawsze myślałam, że zrobienie risotta to trudna sprawa,
a tu nic bardziej mylnego!
Do risotta trzeba mieć tylko trochę czasu i włożyć w nie odrobinę serca i... przypraw!
Bawcie się, eksperymentujcie ze smakami i koniecznie zróbcie sobie risotto! :-)
Potrzebujemy (porcja dla 2-3 osób):
250-300 g ryżu arborio (do ristotto)
ok. 2 l warzywnego wywaru (marchew, pietruszka, seler, por, cebula gotowane w 2 l wody z solą do miękkości)
400 g pieczarek
małą cukinię
1 cebulę
2 ząbki czosnku
90 ml białego wytrawnego (lub półwytrawnego) wina
50 g startego parmezanu
2 łyżki oliwy z oliwek
2 łyżki masła
świeżo mielony pieprz
sól
inne ulubione przyprawy
Krok po kroku:
Cebulę i ząbki czosnku obieramy i kroimy w drobną kostkę.
Pieczarki obieramy i kroimy w plasterki, a cukinię myjemy i kroimy w kostkę.
W dużym rondlu lub na patelni rozgrzewamy oliwę i masło i podsmażamy na nich cebulę i czosnek aż do zeszklenia.
Dodajemy pieczarki i cukinię.
Wywar podgrzewamy aby był gorący.
Do podsmażonych warzyw dodajemy ryż (surowy) i chwilę smażymy aż ziarenka będą prawie przezroczyste.
Dolewamy wino i wszystko dokładnie mieszamy przez 3-4 minuty, aż alkohol wyparuje.
Stopniowo po jednej chochli dodajemy warzywny wywar i mieszamy, aż ryż wchłonie całą porcję płynu. Czynność tę powtarzamy aż do wykończenia wywaru i do miękkości ryżu. Risotto powinno mieć kremową konsystencję.
Gdy ryż będzie już miękki dodajemy przyprawy.
Parmezan trzemy na tarce o drobnych oczkach.
Zestawiamy rondel/patelnię z ognia i dodajemy parmezan i świeżo mielony pieprz.
Podajemy gorące.
Smacznego! :-)
Kilka wskazówek:
Risotto to na prawdę łatwe i smaczne danie, które można komponować w zależności od posiadanych składników :-)
Dodajemy kolejną porcję wywaru dopiero gdy pozostała zostanie wchłonięta przez ryż.
Gdy nie mamy parmezanu możemy dodać odrobinę innego sera - powstanie równie smaczna potrawa!
Gdybyście mieli jakieś pytania - śmiało piszcie - odpowiem najlepiej jak potrafię! :-)
Źródło:http://ugotujiprzetestuj.blogspot.com/2016/01/risotto-z-pieczarkami-i-cukinia.html