Wykonanie
Oto pierwsze risotto w moim wykonaniu! :-)I z całą pewnością nie ostatnie!Zawsze myślałam, że zrobienie risotta to trudna sprawa,a tu nic bardziej mylnego!Do risotta trzeba
mieć tylko trochę czasu i włożyć w nie odrobinę
serca i... przypraw!
Bawcie się, eksperymentujcie ze
smakami i koniecznie zróbcie sobie risotto! :-)

Potrzebujemy (porcja dla 2-3 osób):250-300 g
ryżu arborio (do ristotto)ok. 2 l
warzywnego wywaru (
marchew,
pietruszka,
seler,
por,
cebula gotowane w 2 l
wody z
solą do miękkości)400 g
pieczarekmałą
cukinię1
cebulę2 ząbki
czosnku90 ml białego wytrawnego (lub półwytrawnego)
wina50 g startego
parmezanu2 łyżki
oliwy z oliwek2 łyżki
masłaświeżo mielony
pieprzsólinne ulubione
przyprawyKrok po kroku:
Cebulę i ząbki
czosnku obieramy i kroimy w drobną kostkę.
Pieczarki obieramy i kroimy w plasterki, a
cukinię myjemy i kroimy w kostkę.W dużym rondlu lub na patelni rozgrzewamy
oliwę i
masło i podsmażamy na nich
cebulę i
czosnek aż do zeszklenia.Dodajemy
pieczarki i
cukinię.
Wywar podgrzewamy aby był gorący.Do podsmażonych warzyw dodajemy
ryż (surowy) i chwilę smażymy aż ziarenka będą prawie przezroczyste.Dolewamy
wino i wszystko dokładnie mieszamy przez 3-4 minuty, aż
alkohol wyparuje.Stopniowo po jednej chochli dodajemy
warzywny wywar i mieszamy, aż
ryż wchłonie całą porcję płynu. Czynność tę powtarzamy aż do wykończenia
wywaru i do miękkości
ryżu. Risotto powinno
mieć kremową konsystencję.Gdy
ryż będzie już miękki dodajemy
przyprawy.
Parmezan trzemy na tarce o drobnych oczkach.Zestawiamy rondel/patelnię z ognia i dodajemy
parmezan i świeżo mielony
pieprz.Podajemy gorące.Smacznego! :-)Kilka wskazówek:Risotto to na prawdę łatwe i smaczne danie, które można komponować w zależności od posiadanych składników :-)Dodajemy kolejną porcję
wywaru dopiero gdy pozostała zostanie wchłonięta przez
ryż.Gdy nie mamy
parmezanu możemy dodać odrobinę innego
sera - powstanie równie smaczna potrawa!Gdybyście
mieli jakieś pytania - śmiało piszcie - odpowiem najlepiej jak potrafię! :-)

