ßßß
Składniki:szklanka ryżu długoziarnistego1 mała cebula2 ząbki czosnku3 łyżki oliwy2 łyżki masła1/2 szklanki białego wina wytrawnegook. 1 l gorącego bulionu np. drobiowego1 mała cukiniasól, pieprzstarty parmezan (ok. 4-5 łyżek)Na patelni rozgrzać oliwę, dodać pokrojoną w kostkę cebulę i chwilę podsmażyć. Wsypać ryż i przesmażyć, aż stanie się szklisty. Wlać wino i chwilę pogotować. Dodać bulion i gotować na małym ogniu mieszać co kilka minut. Kiedy bulion wyparuje należy dodać kolejną porcję i tak, aż do miękkości ryżu. Kiedy ryż jest już al dente dodać startą cukinię, przeciśnięty czosnek i starty ser. Danie dokładnie wymieszać, doprawić do smaku solą i pieprzem. Na wierzchu ułożyć odrobinę zimnego masła i posypać startym parmezanem. Podawać natychmiast.Smacznego:)