ßßß Cookit - przepis na Bezglutenowe pierogi z kapustą i grzybami

Bezglutenowe pierogi z kapustą i grzybami

nazwa

Wykonanie

Pierogi, czyż nie są symbolem Bożego Narodzenia? Szczególnie te z kapustą i grzybam i? Z pewnością, nie może zabraknąć ich na wigilijnym stole, nawet u tych odżywiających się zdrowo, jak i u tych będących na diecie bezglutenowej .
Pierogi nigdy nie były moim konikiem kulinarnym. Nudziło mnie godzinne wałkowanie, wycinanie i lepienie. Pomimo plastycznego wykształcenia (tak, jestem magistrem sztuki ;p), nigdy nie miałam cierpliwości, by nauczyć się ładnych pierogowych wzorków. Palce się mnie nie słuchały i w ostateczności wychodziły niepożądane, dziwne kształty. W końcu, z wielkim oporem nauczyłam się kilku wzorów, by móc pomagać w rodzinnym świątecznym lepieniu. Niestety nadal owe wzory wychodzą mi jedynie poprawnie i robiąc je czuję się jak kompletna manualna łamaga. Jeśli więc mogę chwytam za widelec i voila - ładne pierogi gotowe :).
Jeśli ktokolwiek robił kiedyś pierogi bezglutenowe zapewne wie, że niestety (a dla mnie stety) nie ma tu mowy o żadnych wymyślnych kształtach. Ciasto na nie jest dosyć kapryśne, nie tak plastyczne jak te zawierające gluten, szybko wysycha, więc nie ma czasu na robienie falbanek :). Na szczęście, można nad nim zapanować i stworzyć przepyszne, bezglutenowe pierogi . Trzeba tylko wiernie trzymać się przepisu :).
Dzisiaj, jak się domyślacie, na blogu przepis na klasykę w wydaniu bezglutenowym, czyli wegańskie pierogi z kapustą i grzybami .
wegańskie bezglutenowe
ciasto na bezglutenowe pierogi:
- 1 szklanka mąki gryczanej
- 1 szklanka mąki kukurydzianej
- 1 szklanka skrobi z tapioki / ziemniaczanej
- 3 łyżki mielonego siemienia lnianego
- 1 łyżka oleju
- 1 i 1/2 łyżeczki soli himalajskiej
- ok. 1 i 1/2 szklanki gorącej wody
Do dużej miski wsypuję mąki, mielone siemię lniane, sól. Wszystko dokładnie mieszam. Dodaję olej i 1/2 szklanki gorącej wody. Mieszam, najlepiej łyżką lub widelcem, aby się nie poparzyć.
Stopniowo dodaję resztę wody i wyrabiam. Wraz z wyrabianiem ciasto powinno nabierać miękkości i sprężystości. Jeśli tak nie jest, dodaję jeszcze odrobinę skrobi i wody.
Gotowe ciasto dzielę na 3 części. Te akurat nie używane wkładam do miski i przykrywam folią spożywczą, aby nie wyschły. Ciasto rozwałkowuję na placek (lekko podsypując mąką) i szklanką wycinam kółka i nadziewam farszem*.
Gotowe pierogi układam na oprószonej mąką powierzchni i przykrywam bawełnianym ręcznikiem.
Pierogi wrzucam do lekko posolonego wrzątku. Zmniejszam ogień, aby woda nie bulgotała i nie spowodowała rozklejenia się pierogów. Gotuję 3-4 min od wypłynięcia pierogów na powierzchnię. Najlepiej wyciągnąć jeden i sprawdzić, czy ciasto w środku nie jest surowe. Pierogi podaję ze smażoną na oleju pokrojoną cebulą.
- 1 kg kiszonej kapusty
- 100 g suszonych grzybów
- 1 marchewka
- 1 pietruszka
- 3 cebule
- 4 liście laurowe
- 4 ziarna angielskie
- 2 ziarna jałowca
- 1 goździk
- 2 łyżeczki majeranku
- 1 łyżeczka tymianku
- 1/4 łyżeczki mielonego kminku - lub więcej jeśli lubisz
- 1 - 1 1/2 łyżki sosu sojowego Tamari
- 1 - 1 1/2 łyżki syropu klonowego / syropu z agawy
- sól, pieprz
- olej do smażenia
Grzyby zalewam gorącą wodą i odstawiam przykryte na 1 h.
Przelewam wodę z grzybami do garnka i gotuję z obraną i pokrojoną drobno marchewką i pietruszką, aż będą miękkie.
Kapustę kiszoną zalewam wodą, dodaję 2 liście laurowe, 2 ziela angielskie, 1 ziarno jałowca, goździk i 1/2 łyżeczkę soli. Całość zagotowuję i gotuję do miękkości. Wyrzucamy zioła, przekładamy kapustę na sitko i dokładnie odciskamy. Ugotowaną kapustę drobno kroimy i przekładamy do miski.
Grzyby, marchewkę i pietruszkę odcedzam i zachowuję wywar, który możemy wykorzystać do zupy grzybowej. Całość odciskam bardzo dobrze z wody i drobno siekam. Dodaję do kapusty.
Na patelni na oleju przesmażam pokrojone w drobną kostkę cebule. Dodaję do farszu. Całość dokładnie mieszam. Przyprawiam majerankiem, tymiankiem, kminkiem, syropem klonowym, sosem sojowym, solą i pieprzem.
Smacznego!
Źródło:http://truetastehunters.blogspot.com/2015/12/bezglutenowe-pierogi-z-kapusta-i.html