ßßß
wegańskie bezglutenoweciasto na bezglutenowe pierogi:- 1 szklanka mąki gryczanej- 1 szklanka mąki kukurydzianej- 1 szklanka skrobi z tapioki / ziemniaczanej- 3 łyżki mielonego siemienia lnianego- 1 łyżka oleju- 1 i 1/2 łyżeczki soli himalajskiej- ok. 1 i 1/2 szklanki gorącej wodyDo dużej miski wsypuję mąki, mielone siemię lniane, sól. Wszystko dokładnie mieszam. Dodaję olej i 1/2 szklanki gorącej wody. Mieszam, najlepiej łyżką lub widelcem, aby się nie poparzyć.Stopniowo dodaję resztę wody i wyrabiam. Wraz z wyrabianiem ciasto powinno nabierać miękkości i sprężystości. Jeśli tak nie jest, dodaję jeszcze odrobinę skrobi i wody.Gotowe ciasto dzielę na 3 części. Te akurat nie używane wkładam do miski i przykrywam folią spożywczą, aby nie wyschły. Ciasto rozwałkowuję na placek (lekko podsypując mąką) i szklanką wycinam kółka i nadziewam farszem*.Gotowe pierogi układam na oprószonej mąką powierzchni i przykrywam bawełnianym ręcznikiem.Pierogi wrzucam do lekko posolonego wrzątku. Zmniejszam ogień, aby woda nie bulgotała i nie spowodowała rozklejenia się pierogów. Gotuję 3-4 min od wypłynięcia pierogów na powierzchnię. Najlepiej wyciągnąć jeden i sprawdzić, czy ciasto w środku nie jest surowe. Pierogi podaję ze smażoną na oleju pokrojoną cebulą.- 1 kg kiszonej kapusty- 100 g suszonych grzybów- 1 marchewka- 1 pietruszka- 3 cebule- 4 liście laurowe- 4 ziarna angielskie- 2 ziarna jałowca- 1 goździk- 2 łyżeczki majeranku- 1 łyżeczka tymianku- 1/4 łyżeczki mielonego kminku - lub więcej jeśli lubisz- 1 - 1 1/2 łyżki sosu sojowego Tamari- 1 - 1 1/2 łyżki syropu klonowego / syropu z agawy- sól, pieprz- olej do smażeniaGrzyby zalewam gorącą wodą i odstawiam przykryte na 1 h.Przelewam wodę z grzybami do garnka i gotuję z obraną i pokrojoną drobno marchewką i pietruszką, aż będą miękkie.Kapustę kiszoną zalewam wodą, dodaję 2 liście laurowe, 2 ziela angielskie, 1 ziarno jałowca, goździk i 1/2 łyżeczkę soli. Całość zagotowuję i gotuję do miękkości. Wyrzucamy zioła, przekładamy kapustę na sitko i dokładnie odciskamy. Ugotowaną kapustę drobno kroimy i przekładamy do miski.Grzyby, marchewkę i pietruszkę odcedzam i zachowuję wywar, który możemy wykorzystać do zupy grzybowej. Całość odciskam bardzo dobrze z wody i drobno siekam. Dodaję do kapusty.Na patelni na oleju przesmażam pokrojone w drobną kostkę cebule. Dodaję do farszu. Całość dokładnie mieszam. Przyprawiam majerankiem, tymiankiem, kminkiem, syropem klonowym, sosem sojowym, solą i pieprzem.Smacznego!