Wykonanie
Pierogi, czyż nie są symbolem Bożego Narodzenia? Szczególnie te z
kapustą i
grzybam i? Z pewnością, nie może zabraknąć ich na wigilijnym
stole, nawet u tych odżywiających się zdrowo, jak i u tych będących na diecie bezglutenowej .Pierogi nigdy nie były moim konikiem kulinarnym. Nudziło mnie godzinne wałkowanie, wycinanie i lepienie. Pomimo plastycznego wykształcenia (tak, jestem magistrem sztuki ;p), nigdy nie miałam cierpliwości, by nauczyć się ładnych pierogowych wzorków. Palce się mnie nie słuchały i w ostateczności wychodziły niepożądane,
dziwne kształty. W końcu, z wielkim
oporem nauczyłam się kilku wzorów, by móc pomagać w rodzinnym świątecznym lepieniu. Niestety nadal owe wzory wychodzą mi jedynie poprawnie i robiąc je czuję się jak kompletna manualna łamaga. Jeśli więc
mogę chwytam za widelec i voila - ładne pierogi gotowe :).Jeśli ktokolwiek robił kiedyś pierogi bezglutenowe zapewne wie, że niestety (a dla mnie stety) nie ma tu
mowy o żadnych wymyślnych kształtach. Ciasto na nie jest dosyć kapryśne, nie tak plastyczne jak te zawierające gluten, szybko wysycha, więc nie ma czasu na robienie falbanek :). Na szczęście, można nad nim zapanować i stworzyć przepyszne, bezglutenowe pierogi . Trzeba tylko wiernie trzymać się przepisu :).Dzisiaj, jak się domyślacie, na blogu przepis na klasykę w wydaniu bezglutenowym, czyli wegańskie pierogi z
kapustą i
grzybami .

wegańskie bezglutenoweciasto na bezglutenowe pierogi:- 1 szklanka
mąki gryczanej- 1 szklanka
mąki kukurydzianej- 1 szklanka
skrobi z tapioki / ziemniaczanej- 3 łyżki mielonego
siemienia lnianego- 1 łyżka
oleju- 1 i 1/2 łyżeczki
soli himalajskiej- ok. 1 i 1/2 szklanki gorącej
wodyDo dużej miski wsypuję
mąki, mielone
siemię lniane,
sól. Wszystko dokładnie mieszam. Dodaję
olej i 1/2 szklanki gorącej
wody. Mieszam, najlepiej łyżką lub widelcem, aby się nie poparzyć.Stopniowo dodaję resztę
wody i wyrabiam. Wraz z wyrabianiem ciasto powinno nabierać miękkości i sprężystości. Jeśli tak nie jest, dodaję jeszcze odrobinę
skrobi i
wody.Gotowe ciasto dzielę na 3 części. Te akurat nie używane wkładam do miski i przykrywam folią spożywczą, aby nie wyschły. Ciasto rozwałkowuję na placek (lekko podsypując
mąką) i szklanką wycinam kółka i nadziewam farszem*.Gotowe pierogi układam na oprószonej
mąką powierzchni i przykrywam bawełnianym ręcznikiem.Pierogi wrzucam do lekko posolonego wrzątku. Zmniejszam ogień, aby
woda nie bulgotała i nie spowodowała rozklejenia się pierogów. Gotuję 3-4 min od wypłynięcia pierogów na powierzchnię. Najlepiej wyciągnąć jeden i sprawdzić, czy ciasto w środku nie jest surowe. Pierogi podaję ze smażoną na
oleju pokrojoną
cebulą.- 1 kg
kiszonej kapusty- 100 g
suszonych grzybów- 1
marchewka- 1
pietruszka- 3
cebule- 4
liście laurowe- 4 ziarna angielskie- 2 ziarna jałowca- 1
goździk- 2 łyżeczki
majeranku- 1 łyżeczka
tymianku- 1/4 łyżeczki mielonego
kminku - lub więcej jeśli lubisz- 1 - 1 1/2 łyżki
sosu sojowego Tamari- 1 - 1 1/2 łyżki
syropu klonowego /
syropu z agawy-
sól,
pieprz-
olej do smażenia
Grzyby zalewam gorącą
wodą i odstawiam przykryte na 1 h.Przelewam
wodę z
grzybami do garnka i gotuję z obraną i pokrojoną drobno
marchewką i
pietruszką, aż będą miękkie.
Kapustę kiszoną zalewam
wodą, dodaję 2
liście laurowe, 2
ziela angielskie, 1 ziarno jałowca,
goździk i 1/2 łyżeczkę
soli. Całość zagotowuję i gotuję do miękkości. Wyrzucamy
zioła, przekładamy
kapustę na sitko i dokładnie odciskamy. Ugotowaną
kapustę drobno kroimy i przekładamy do miski.
Grzyby,
marchewkę i
pietruszkę odcedzam i zachowuję
wywar, który możemy wykorzystać do zupy grzybowej. Całość odciskam bardzo dobrze z
wody i drobno siekam. Dodaję do
kapusty.Na patelni na
oleju przesmażam pokrojone w drobną kostkę
cebule. Dodaję do farszu. Całość dokładnie mieszam. Przyprawiam
majerankiem,
tymiankiem,
kminkiem,
syropem klonowym,
sosem sojowym,
solą i
pieprzem.Smacznego!