Wykonanie
Kapusta z
grzybami, potrawa, której nie może zabraknąć na świątecznym
stole. Zrobienie jej wcale nie jest takie trudne. Pamiętając o kilku elementach, każdy jest w stanie stworzyć przepis na własną
kapustę z
grzybami - idealną saute, a także jako nadzienie do pierogów czy naleśników.
Kapusta z
grzybami, nieodłączny element wigilijnego stołu. Jako dziecko nigdy za nią nie przepadałam. Zresztą, było mało wigilijnych potraw, które w pełni akceptowałam - zupa gotowana na
rybich głowach napawała mnie niepewnością, a galaretowaty
karp przyprawiał o mdłości. Uwielbiałam za to
słodycze. Może dlatego jako dziecko wyglądałam jak mała, krągła kluska. Na szczęście zmienił się mój wygląd, jak u podejście do wielu potraw.Lubię pełne smaku, dobrze przyprawione potrawy, w których wszystkie składniki łączą się w idealną całość. Niewyraźna babcina
kapusta z
grzybami nigdy mnie nie przekonywała. Czegoś w niej brakowało. Pewnej kropki nad "i". Nawet nie myślałam, że można ją zrobić inaczej. A można...Gdy objęłam dowodzenie we własnej już kuchni i sama musiałam zmierzyć się ze świątecznymi potrawami, okazało się, że nie tylko można zrobić je inaczej, ale i zdrowiej. W dodatku, nie tak dawne przejście na weganizm zmusiło mnie do zweganizowania wielu potraw oraz wymyślenia nowych, na tyle atrakcyjnych, by sprawiły, że nikt nie zauważy braku tych tradycyjnych,
mięsnych. Myślałam, że z
kapustą z
grzybami już nic nie da się zrobić. Na szczęście, myliłam się. Można stworzyć
kapustę z
grzybami idealną. Tak dobrą, że członkowie rodziny wyjadają ją jeszcze przed świąteczną kolacją z lodówki.Podstawą idealnej
kapusty z
grzybami jest dobrej jakości
kiszona kapusta . Najlepiej zrobiona własnoręcznie lub kupiona w sklepie ekologicznym. Mamy wtedy pewność, że była ona ukiszona i przechowywana prawidłowo.Drugim, istotnym elementem
kapusty z
grzybami są oczywiście
grzyby . Najlepiej, by były to
prawdziwki, gdyż są najbardziej aromatyczne i cudownie wzbogacają smak i zapach potrawy. Nie bez powodu ich druga nazwa to
borowik szlachetny . Idealnie, jeśli byłyby zebrane i ususzone przez Was samych, Wasze babcie lub mamy.Niezwykle ważnym elementem
kapusty z
grzybami są
przyprawy . Robiąc ją, musicie ją próbować i doprawiać według własnych preferencji
smakowych. Nie bójcie się dodania
sosu sojowego czy
syropu klonowego. Wiem, że to niezbyt tradycyjne składniki
kapusty z
grzybami, ale zapewniam, że pięknie dopełniają jej smak.I jeszcze na koniec, w przepisie na moją idealną
kapustę z
grzybami dodaję niewielką ilość
marchewki. Możecie ją pominąć, aczkolwiek uważam, że
marchewka ta doskonale uzupełnia tu całość.

- 1 kg
kiszonej kapusty- 100 g
suszonych grzybów- 1
marchewka- 3
cebule- 4
liście laurowe- 4 ziarna angielskie- 2 ziarna jałowca- 1
goździk- 2 łyżeczki
majeranku- 1 łyżeczka
tymianku- 1/4 łyżeczki mielonego
kminku - lub więcej jeśli lubisz- 1 - 1 1/2 łyżki
sosu sojowego Tamari- 1 - 1 1/2 łyżki
syropu klonowego /
syropu z agawy-
sól,
pieprz-
olej do smażenia
Grzyby zalewam gorącą
wodą i odstawiam przykryte na 1 h.Przelewam
wodę z
grzybami do garnka i gotuję z obraną i pokrojoną drobno
marchewką, aż będą miękkie.
Kapustę kiszoną zalewam
wodą, dodaję 2
liście laurowe, 2
ziela angielskie, 1 ziarno jałowca,
goździk i 1/2 łyżeczkę
soli. Całość zagotowuję i gotuję do miękkości. Wyrzucamy
zioła, przekładamy
kapustę na sitko i dokładnie odciskamy. Ugotowaną
kapustę drobno kroimy* i przekładamy do miski.
Grzyby i
marchewkę odcedzam i zachowuję
wywar, który możemy wykorzystać do zupy grzybowej. Całość odciskam bardzo dobrze z
wody i drobno siekam. Dodaję do
kapusty.Na patelni na
oleju przesmażam pokrojone w drobną kostkę
cebule. Dodaję do farszu. Całość dokładnie mieszam. Przyprawiam
majerankiem,
tymiankiem,
kminkiem,
syropem klonowym,
sosem sojowym,
solą i
pieprzem.Smacznego!*Jeśli
kapusta z
grzybami nie jest używana jako np. farsz do pierogów, można nie kroić jej tak drobno.