ßßß Cookit - przepis na Lasagne bolognese (dla osób uczulonych na mleko krowie)

Lasagne bolognese (dla osób uczulonych na mleko krowie)

nazwa

Wykonanie

Dziś wersja lasagne dla osób, które ze swojej diety muszą wyeliminować mleko krowie. Choć bez sera i krowiego mleka, zapiekanka smakuje wybornie. Gwarantuję ;) .
Składniki :
· makaron lasagne
Sos bolognese:
· 1 kg mięsa mielonego
· 800 g pokrojonych pomidorów z puszki
· 2 ząbki czosnku
· duża cebula
· 2 marchewki
· sól
· pieprz
· łyżka octu balsamicznego
· łyżka miodu
Sos beszamel:
· 1 l mleka owsianego
· 4 łyżki masła klarowanego
· 4 łyżki mąki
· sól
· pieprz
· gałka muszkatołowa
Sos bolognese - marchewkę i cebulę pokrojone w drobną kostkę smażymy na dobrze rozgrzanym oleju. Dodajemy drobno posiekany czosnek i jeszcze chwilę smażymy. Dodajemy zmielone mięso - smażymy aż mięso zbrązowieje i lekko się podsmaży. Całość zalewamy pomidorami z puszki. Doprawiamy solą, pieprzem, miodem i octem. Dusimy na małym ogniu pod przykryciem ok. 30 minut.
Sos beszamel - do roztopionego masła dodajemy mąkę i robimy jasną zasmażkę. Całość zalewamy szklanką mleka owsianego. Kiedy powstanie gładka masa, dodajemy resztę mleka i gotujemy na małym ogniu cały czas mieszając aż uzyskamy gładki i gęsty sos. Doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
2 łyżki sosu beszamelowego rozprowadzamy na dnie naczynia żaroodpornego. Układamy warstwę makaronu. Na makaronie porcję sosu bolońskiego, następnie porcję sosu beszamelowego i ponownie warstwę makaronu. Czynności powtarzamy do wyczerpania składników. Ostatnią warstwą powinien być makaron pokryty sosem beszamelowym. Lassagne pieczemy ok. 45 minut, temp. 180 stopni. Smacznego!
Źródło:http://fully-flavoured.blogspot.com/2016/01/lasagne-bolognese-dla-osob-uczulonych.html