ßßß Cookit - przepis na Szarpana wieprzowina w sosie musztardowo-śmietanowym na leśnym kuskusie

Szarpana wieprzowina w sosie musztardowo-śmietanowym na leśnym kuskusie

nazwa

Wykonanie

Wieprzowina długo pieczona w sosie musztardowo-śmietanowym to doskonały pomysł na smakowity obiad.
Na kuskus:
· 3 szklanki kaszy kuskus + 3 szklanki gorącej wody
· 1 kg leśnych grzybów/ ewentualnie pieczarek
· 2 marchewki
· pęczek szczypiorku
· olej rzepakowy do smażenia
· sól
· pieprz
Sos:
· 200 g świeżego szpinaku
· 2 pęczki pietruszki
· olej z pestek dyni ile zabierze - ok. pół szklanki
· łyżka oleju sezamowego
· sól
· pieprz
· 1 łyżka octu balsamicznego
· łyżeczka miodu malinowego
· 2 garście pestek słonecznika
· łyżeczka musztardy
Kuskus zalewamy wrzątkiem i odstawiamy pod przykryciem aż kasza wchłonie płyn.
Grzyby kroimy w paseczki, marchewkę w drobną kostkę, szczypiorek siekamy. Warzywa smażymy na dobrze rozgrzanym oleju. Doprawiamy solą i pieprzem. Warzywa dodajemy do kaszy i dokładnie mieszamy.
Sos- Szpinak i natkę pietruszki blendujemy na gładki sos z olejem z pestek dyni i olejem sezamowym. Dodajemy pestki słonecznika i ponownie blendujemy. Doprawiamy solą, pieprzem, octem balsamicznym, miodem i musztardą - całość dokładnie miksujemy. Do kaszy dodajemy kilka łyżek sosu i dokładnie mieszamy. Kuskus wykładamy na duży talerz. Na wierzchu układamy kawałki "poszarpanej" łopatki.
· 1 kg łopatki wieprzowej
· słoiczek musztardy -180 g
· 180 g wody
· 200 ml śmietany 18%
· 1 łyżeczka soli
· pół łyżeczki pieprzu
· łyżeczka miodu
Łopatkę osuszamy ręcznikami papierowymi. W misce łączymy składniki marynaty- musztardę, wodę, śmietanę, sól, pieprz i miód. Mięso układamy w naczyniu żaroodpornym, polewamy sosem. Mięso dokładnie obtaczamy w marynacie, następnie wstawiamy do rozgrzanego do 150 stopni piekarnika z termoobiegiem i pieczemy ok. 3- 3,5 godziny. Upieczone mięso rwiemy na kawałki i układamy na przygotowanym kuskusie.
Smacznego!
Źródło:http://fully-flavoured.blogspot.com/2016/01/szarpana-wieprzowina-w-sosie.html