Wykonanie
Wieprzowina długo pieczona w
sosie musztardowo-
śmietanowym to doskonały pomysł na smakowity obiad.Na
kuskus:· 3 szklanki
kaszy kuskus + 3 szklanki gorącej
wody· 1 kg leśnych grzybów/ ewentualnie
pieczarek· 2
marchewki· pęczek
szczypiorku·
olej rzepakowy do smażenia·
sól·
pieprzSos:· 200 g
świeżego szpinaku· 2 pęczki
pietruszki·
olej z pestek dyni ile zabierze - ok. pół szklanki· łyżka
oleju sezamowego·
sól·
pieprz· 1 łyżka
octu balsamicznego· łyżeczka
miodu malinowego· 2 garście pestek
słonecznika· łyżeczka
musztardyKuskus zalewamy wrzątkiem i odstawiamy pod przykryciem aż
kasza wchłonie płyn.
Grzyby kroimy w paseczki,
marchewkę w drobną kostkę,
szczypiorek siekamy. Warzywa smażymy na dobrze rozgrzanym
oleju. Doprawiamy
solą i
pieprzem. Warzywa dodajemy do
kaszy i dokładnie mieszamy.Sos-
Szpinak i
natkę pietruszki blendujemy na gładki sos z
olejem z pestek dyni i
olejem sezamowym. Dodajemy
pestki słonecznika i ponownie blendujemy. Doprawiamy
solą,
pieprzem,
octem balsamicznym,
miodem i
musztardą - całość dokładnie miksujemy. Do
kaszy dodajemy kilka łyżek sosu i dokładnie mieszamy.
Kuskus wykładamy na duży talerz. Na wierzchu układamy kawałki "poszarpanej"
łopatki.· 1 kg
łopatki wieprzowej· słoiczek
musztardy -180 g· 180 g
wody· 200 ml
śmietany 18%· 1 łyżeczka
soli· pół łyżeczki
pieprzu· łyżeczka
mioduŁopatkę osuszamy ręcznikami papierowymi. W misce łączymy składniki marynaty-
musztardę,
wodę,
śmietanę,
sól,
pieprz i
miód.
Mięso układamy w naczyniu żaroodpornym, polewamy sosem.
Mięso dokładnie obtaczamy w marynacie, następnie wstawiamy do rozgrzanego do 150 stopni piekarnika z termoobiegiem i pieczemy ok. 3- 3,5 godziny. Upieczone
mięso rwiemy na kawałki i układamy na przygotowanym
kuskusie.Smacznego!