Wykonanie
Uwielbiam niebanalne pomysły, miała powstać klasyczna pizza ale puściłam
wodze fantazji, ten pieróg to alternatywa dla tradycyjnej pizzy, jest wyjątkowo smaczny i sycący. Idealny na towarzyskie spotkania.




Składniki:Ciasto:50 dag
mąki pszennej+do podsypania150 ml ciepłego
mleka150 ml ciepłej
wody1
jajko7 g
suszonych drożdży½ łyżeczki
soli1 łyżeczka
cukru1 łyżka
oliwy3 łyżki
przecieru pomidorowegoNadzienie;30 dag
pieczarek10 dag patyczków
szynkowych Tradycyjne Jadło10 dag
sera grana padano lub
cheddar2
cebule dymki ze
szczypiorem1 łyżeczka
masłaZioła włoskie do smaku
Sól do smaku
Pieprz czarny świeżo mielony do smakuSposób wykonania:Ciasto:
Cukier rozmieszać z
suszonymi drożdżami, wlać ciepłe
mleko i
wodę odstawić na pięć minut do napęcznienia.Do miski wsypać
mąkę, dodać
sól przemieszać , wlać zaczyn, wbić
jajko, dodać
oliwę i zagnieść gładkie elastyczne ciasto.Odstawić na jedna godzinę do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.Ciasto podzielić na trzy części.

Nadzienie:
Pieczarki umyć, pokroić na plasterki,
cebulę w kostkę ,
ser zetrzeć a
kiełbasę pokroić na cienkie plasterki.
Masło rozgrzać na patelni, dodać
cebulę zeszklić pod przykryciem, dodać resztę składników i poddusić do odparowania
wody, doprawiać farsz
ziołami oraz
solą i
pieprzem do smaku.


Ciasto rozwałkować na trzy okrągłe placki, podsypując lekko
mąką aby się nie kleiło, posmarować
przecierem pomidorowym zostawiając po 2 cm od krawędzi brzegów, nałożyć nadzienie, posypać
startym serem, zwinąć na pół formując pieroga, radełkiem odciąć równo brzegi, docisnąć je widelcem, ułożyć na blasze wyłożonej pergaminem, w odpowiedniej od siebie odległości, odstawić na 20 minut aby podrosło, piec 25 minut w piekarniku nagrzanym do 190*c, podawać gorące danie, można polać
ketchupem.


Smacznego!