ßßß
Ukochana zupa z mojego dzieciństwa... :) Zajadałam się nią kiedy tylko była okazja, a jako mała, chudziutka dziewczynka, wielki gar krupniku potrafiłam opróżnić do połowy sama :D Moja Mama gotowała (i nadal gotuje) najlepszy krupnik na świecie i dziś dzielę się z Wami ta tajemną recepturą:DTradycyjnie u mnie w domu do krupniku Mama dodawała kaszę pęczak, grubą i pyszną, która po ugotowaniu nadawała zupie aksamitnej konsystencji. I w takiej wersji dziś ja gotuję tę zupę dla moich Dzieci. Kiedy jednak mam ograniczony czas, do krupniku dodaję drobną kaszę jęczmienną, która gotuje się dosłownie 15 minut i zupa jest również smaczna, a na pewno o wiele szybsza.Tak jak już Wam pisałam przy okazji przepisu na zupę z soczewicy, bardzo rzadko gotuję zupy na mięsie, które to zastępuję prażoną na oliwie cebulką. Ale są wyjątki, takie jak rosół, gulasz czy chociażby własnie krupnik z kaszą pęczak, który gotuję na kurczaku lub żeberkach.Myślę, że kasza pęczak nie jest u nas szczególnie doceniania, a szkoda, bo jest naprawdę zdrowa: wzmacnia trzustkę i żołądek, poprawia pracę jelit, wzmacnia serce i układ nerwowy, a zawarty w niej błonnik rozpuszcza cholesterol. Warto wprowadzić ją do swojej diety, bo jest naprawdę cenna i pyszna :)Przepis na krupnik podaję Wam na duży garnek, nam przeważnie starcza ona na dwa dni. A ponieważ w lodówce zupa mocno gęstnieje, pamiętajcie, żeby rozrzedzić ją porcją wody.Krupnik z kaszą pęczak to pyszna, gęsta, sycąca i rozgrzewająca zupa. A do tego jest bardzo tania i zdrowa - idealna na obiad dla całej Rodziny :)SKŁADNIKI:2,5 litra wody (+ około 0,5 litra do ewentualnego dolania)2 większe (albo 3 mniejsze) udka z kurczaka (lub 3-4 żeberka)1 szklanka (około 10-11 łyżek) kaszy pęczak10 ziarenek ziela angielskiego4 liście laurowe2 średnie marchewki1 duża pietruszka1 mały lub 0,5 średniego seleraok. 10 cm kawałek pora6 średnich ziemniakówświeżo siekana natka pietruszkisól i świeżo zmielony pieprz do smakuWYKONANIE:Mięso wrzuć do większego garnka, zalej wodą i zagotuj. Nim woda zacznie wrzeć musisz ją "odszumować", zbierając łyżką cedzakowa szarą pianę, która utworzyła się na powierzchni wody. Następnie zmniejsz ogień, dodaj do wywaru ziele angielskie i liść laurowy oraz przepłukaną wcześniej na sitku i odsączoną kaszę. Dodaj sól do smaku. Zamieszaj i gotuj całość do miękkość mięsa, od czasu do czasu mieszając, aby kasza nie przywarła do dna.Kiedy mięso będzie miękkie, wyjmij je na osobny talerz, a do zupy dodaj pokrojoną w półtalarki marchewkę, posiekane w słupki: seler oraz pietruszkę, por w całości. Gotuj warzywa 10 minut, po czym dorzuć do nich pokrojone w kostkę ziemniaki. Posól i popieprz zupę do smaku ponownie. Gotuj ją do miękkości wszystkich warzyw, około 15-20 minut. Gdyby zupa była za gęsta dolej jeszcze trochę wody. Do ugotowanej zupy wrzuć pokrojone w kostkę mięso z kurczaka i dosyp siekaną natkę pietruszki lub rozlej zupę do talerzy i posyp wierzch pietruszką. Gotowe! Smacznego!

