Wykonanie
Uwielbiam
pomarańcze i kajmak. W tym wydaniu smaki idealnie się uzupełniały, soczyste
pomarańcze w
galaretce, puszysta i lekka jak piórko masa kajmakowa i
bita śmietana. Torcik sprawdzi się na każdej domowej uroczystości. Dla wszystkich Pań na dzisiejszy Dzień Kobiet...
Tortownica 24 cm
Biszkopt:3/4 szklanki
mąki pszennej3/4 szklanki
mąki ziemniaczanej3/4 szklanki
cukru5
jajekMasa pomarańczowa:4
pomarańcze1
galaretka pomarańczowa1
galaretka cytrynowa2,5 szklanki gorącej
wodyMasa kajmakowa:400 g kajmaku200 g
margaryny1,5 szklanki
mleka1
budyń czekoladowy z
cukrem (64 g)2 łyżki
kawy rozpuszczalnej + 1 łyżka wrzątku2 łyżki
żelatyny + 5 łyżek wrzątkuDodatkowo:400 g
dżemu o smaku
mango,
ananasa i
papaji500 ml
śmietany 36%2
śmietan-fixy2 łyżki
cukru pudru50 g
płatków migdałówPomarańcza do dekoracjiRóże z masy lukrowej:0,5 kostki
margaryny PALMY0,5 szklanki
wody1 szklanka
mąki pszennej60 dag
cukru pudruAromat pomarańczowyPomarańczowy barwnik
Biszkopt:
Białka oddzielamy od
żółtek. Ubijamy na sztywną pianę, stopniowo dodajemy
cukier oraz kolejno
żółtka.
Mąki przesiewamy i stopniowo dodajemy do masy. Mieszamy silikonową szpatułką lub drewniana łyżką. Masę przelewamy do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy (same dno), delikatnie wygładzamy . Pieczemy w nagrzanym do 160*C przez 35-40 minut (do suchego patyczka). Gorące
biszkopt wyjmujemy z piekarnika, rzucamy na podłogę z wysokości około 40 cm. Odstawiamy do wystudzenia. Po wystudzeniu kroimy na 2-3 blaty (wg potrzeb). Jeden układamy w tortownicy i smarujemy połową
dżemu.Masa pomarańczowa:
Pomarańcze obieramy i kroimy w kosteczkę.
Galaretki rozpuszczamy we wrzątku. Łączymy z
pomarańczami. Odstawiamy do delikatnego stężenia i następnie przelewamy na pierwszy blat
biszkoptu. Odstawiamy do lodówki.Masa kajmakowa:W połowie
mleka rozpuszczamy proszek budyniowy. Resztę gotujemy. Gdy
mleko wrze mieszamy z proszkiem budyniowym. Energicznie mieszamy. Przykrywamy folią spożywczą i studzimy.
Margarynę (w temperaturze pokojowej) ucieramy na puszystą masę. Stopniowo dodajemy po łyżce budyniu i masy kajmakowej, na końcu rozpuszczoną
kawę. Gdy mamy dodane już wszystkie składniki miskę z masa stawiamy nad wrzącą
wodą i ubijamy mikserem (powstaje nam bardziej puszysta masa).
Żelatynę rozpuszczamy we wrzątku. Odstawiamy na kilka minut do napęcznienia, następnie ponownie podgrzewamy w ciepłej wodzie (wstawiałam szklankę do gorącej
wody).
Żelatynę dodajemy do masy, mieszamy i przelewamy na
pomarańcze z
galaretką. Wstawiamy do stężenia do lodówki. Po zastygnięciu przykrywamy drugim
biszkoptem posmarowanym od wewnątrz resztą
dżemu.
Śmietanę ubijamy na sztywno z
śmietan fixami i
cukrem pudrem. Smarujemy wierzch i boki
tortu. Dodatkowo ozdabiamy rant
tortu. Boki ozdabiamy połówkami
pomarańczy i
płatkami migdałów. Wierzch dekorujemy cukrowymi różami.Przepis na masę
cukrową:0,5 kostki
margaryny PALMY0,5 szklanki
wody1 szklanka
mąki pszennej60 dag
cukru pudruAromat pomarańczowyPomarańczowy barwnikW garnku rozpuszczamy
margarynę z
wodą. Następnie dodajemy
mąkę i energicznie mieszamy. Musi powstać gładka masa. Studzimy, przekładamy na stolnicę i stopniowo dosypujemy
cukier puder i kilka kropel aromatu. Zagniatamy do uzyskania gładkiej i elastycznej masy. Masę zabarwiłam zabarwiłam na
pomarańczowy kolor. Aby wykonać różyczki z rozwałkowanej masy wycinamy kółka (szklanką lub kieliszkiem- w zależności jaki rozmiar chcemy uzyskać). Układamy kółka w taki sposób, aby jeden zachodził delikatnie na drugi. Rolujemy do środka, wałeczek kroimy na pół i delikatnie rozkładamy
płatki. Masę, która nam zostanie spokojnie możemy zamrozić (koniecznie owiniętą folią spożywczą.