ßßß
SKŁADNIKIBiszkopt:5 jajek;3/4 szklanki drobnego cukru do wypieków;3/4 szklanki mąki pszennej (tortowej);1/4 szklanki mąki ziemniaczanej.Na warstwę z galaretką:2 galaretki pomarańczowe;2 pomarańcze;warstwa czekoladowa;słoiczek Nutelli;250 ml śmietany 36%;1 łyżka żelatyny.WYKONANIEBiszkopt najlepiej upiec dzień wcześniej.Białka oddzielamy od żółtek, ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodajemy partiami cukier, łyżka po łyżce, ubijając po każdym dodaniu. Dodajemy później żółtka, nadal ubijając.Do masy jajecznej wsypujemy przesianą mąkę. Delikatnie mieszamy na najniższych obrotach miksera.Tortownicę o średnicy 26cm wykładamy papierem do pieczenia (samo dno), nie smarujemy boków. Pieczemy w temperaturze 160-170ºC przez około 35-40 minut lub do tzw. suchego patyczka.Gorące ciasto wyciągamy z piekarnika, z wysokości około 30-40 cm upuszczamy je (w formie) na podłogę, po czym studzimy w temperaturze pokojowej.
Galaretki rozpuszczamy w połowie ilości podanej na opakowaniu. Pomarańcze obieramy, pozbawiamy błon i kroimy na małe kawałki. Dodajemy do przestudzonej galaretki.Śmietanę ubijamy, dodajemy Nutellę oraz rozpuszczoną w odrobinie wody żelatynę. Wszystko dokładnie mieszamy.Ostatni etap. Biszkopt możemy troszkę nasączyć wodą z sokiem z cytryny. Na ciasto rozkładamy galaretkę z pomarańczami, następnie masę śmietanowo-czekoladową. Schładzamy w lodówce.