Wykonanie
Jedna z ważniejszych tradycji w mojej rodzinie. U mnie na świątecznym
stole bożonarodzeniowym zawsze musi zagościć czerwony barszczyk i krokiety z
kapustą i
grzybami.
Krokiety:1,5 szklanki
maki pszennej2 szklanki
mleka2
jajkaSzczypta
soli0,5 kg
pieczarek3
cebule300 g
kiszonej kapustySólPieprzDo panierki:2
jajkaBułka tartaBarszcz czerwony:1,5 l
bulionu drobiowego (jak na rosół)3 duże czerwone
burakiKilka
suszonych grzybów1 szklanka koncentratu do barszczu Rolnik (klik)2
liście lauroweKilka ziaren
ziela angielskiego1 łyżka
majeranku2 łyżki
cukru2 ząbki
czosnkuKrokiety:W misce miksujemy
mąkę,
mleko i
jajka. Doprawiamy szczypta
soli. Smażymy naleśniki (dość cienkie). Z podanej porcji wyszło mi 7-8 dużych krokietów.
Cebulę kroimy w drobną kosteczkę, szklimy na rozgrzanej patelni z odrobiną
oleju.
Pieczarki kroimy w pół plasterki, dodajemy do
cebuli. Gdy zmniejsza swoją objętość dodajemy odciśniętą z soku
kiszona kapustę. Wszystko dusimy do miękkości, doprawiamy
solą i
pieprzem. Przygotowany farsz układamy na każdym naleśniku i zwijamy w kopertę. Każdego krokieta obtaczamy w
jajku i
bułce tartej. Obsmażamy na rumiano na patelni.
Barszcz:
Grzyby moczymy w 0,5 szklanki
wody przez całą noc.
Buraki obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Wkładamy do
wywaru drobiowego i gotujemy około 1 godziny. Jeżeli
wywar nam odparuje, niedobór uzupełniamy. Dokładamy
ziele angielskie i
liście laurowe. Namoczone
grzyby kroimy na mniejsze kawałki. Wraz z
wodą, w której się moczyły przelewamy je do gotującego się
wywaru. Pod koniec gotowania dodajemy przeciśnięte przez praskę ząbki
czosnku. Dodajemy koncentrat i podgrzewamy (nie gotujemy). Doprawiamy
solą,
pieprzem,
cukrem i
majerankiem.